Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele interimar al Consiliului Național al PSD, Ionuț Vulpescu, a elaborat un raport în care identifică 40 de motive pentru care partidul a pierdut alegerile din 2019 cu rezultate dezastruoase. Vulpescu susține că PSD „trece prin cea mai grea perioadă a sa, de la înființare”, fiind „izolat de familia europeană social-democrată, criticat pentru discursul antieuropean și incapabil să se conecteze cu categorii tradiționale de electorat pentru stânga”.

Raportul prezentat de Ionuț Vulpescu și transmis colegilor face o analiză a motivelor pentru care PSD a pierdut 1,2 milioane de voturi în mai puțin de trei ani.

*Concluziile raportului Consiliului Național al PSD 

În documentul de 50 de pagini, postat pe blogul personal, Vulpescu vorbește despre felul cum PSD a fost izolat în epoca lui Liviu Dragnea, care a fost preocupat de promovarea sa „ca unic reper al formațiunii”, încurajând obediența, nepotismul, iar politica de cadre în partid sau în zona guvernamentală făcându-se pe criteriul loialității față de lider.

„Am trăit de pe o zi pe alta, am amânat decizii importante, am ignorat schimbările din societate și, mai ales, impactul noilor tehnologii”, se precizează în raport.

Vulpescu susține că partidul a renunțat în epoca Dragnea la promovarea pe baza competențelor.

„În perioada 2016-2019 PSD a renunțat în mare măsură la promovarea pe bază de competență iar partidul a ajuns să fie construit politic pe principii clientelare și de nepotism. Anti-selecția a devenit un principiu de funcționare, cu efecte directe și profunde asupra calității actului de guvernare, precum și asupra imaginii publice a partidului. S-a ajuns, astfel, la golirea de sens a funcției de ministru și la cea mai slabă garnitură de secretari de stat din istoria PSD”.

*Liviu Dragnea, principalul vinovat

Raportul critică lupta PSD cu Justiția dar și discursul anti-european promovat de Liviu Dragnea. 

„Putem spune, fără nicio rezervă, că, după mai mult de doi ani de luptă cu justiția, PSD s-a bătut singur și s-a și pus, tot singur, la colț.

Decizia discreționară a lui Liviu Dragnea (nr. legată de OUG 13), dusă la îndeplinire cu obediență, nu a trecut prin niciun filtru. A fost o măsură care a pus atât Guvernul, cât și partidul, în imposibilitate de dialog sau apărare”, se arată în raport.

Și modificarea legilor Justiției este criticată de Ionuț Vulpescu.

„A fost o transpunere la nivel parlamentar a modului de lucru al lui Liviu Dragnea din partid: o singură voce trebuie să se audă, cea a Șefului! Rezultatul a fost devastator, PSD fiind comparat cu partidele iliberale antieuropene.”

Fostul președinte al PSD este văzut și principalul vinovat pentru care între PSD și comunism este pus semnul „egal”.

„O altă problemă cu care PSD se confruntă este asocierea tot mai puternică a partidului cu regimul comunist. La 30 de ani de la Revoluție, mulți tineri pun semnul ,,egal” între Partidul Social Democrat și comunism. Această problemă izvorăște din deficitul de democrație din interiorul partidului (…) 

Cât timp dezbaterea a fost inexistentă iar cei cu opinii contrare au fost excluși sau reduși la tăcere, cât timp partidul a avut candidat unic pentru funcția de președinte iar președinți de organizații au fost impuși și nu aleși, cât timp au fost organizate congrese pentru alegerea tuturor funcțiilor cu excepția celei de președinte al partidului, în timp ce foștii lideri ai partidului au fost tratați ca o posibilă amenințare și eliminați, PSD a oferit suficiente argumente celor care fac această asociere.”

De asemenea, în raportul Consiliului Național al PSD se vorbește despre politica PSD în raport cu partenerii externi.

„Dincolo de controversata mutare a ambasadei României din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim, nu trebuie uitat nici discursul ambiguu, aparent anti-occidental și anti-companii străine, din motive electorale, care a dus la neînțelegeri în relațiile cu partenerii externi, atât instituționali, cât și politici”, scre Vulpescu.

Raportul Consiliului Național amintește și de momentul în care Liviu Dragnea și-a cerut scuze „miilor de români care stau în pușcărie”.

„Fostul șef al partidului, Liviu Dragnea, și-a cerut, la un moment dat, iertare „miilor de români care stau în pușcărie pe un articol neconstituțional”. Niciodată nu și-a cerut scuze milioanelor de simpatizanți PSD care au ajuns să fie stigmatizați de vecinii, colegii sau chiar prietenii lor.”

*Propuneri pentru reformarea PSD

Raportul Consiliului Național cuprinde mai multe propuneri prin care ar putea fi recuperat electoratul social democrat:

  • Reforma structurii ideologice a partidului pe criterii de competență și expertiză profesională;
  • Reluarea procesului de democratizare a partidului- Cei excluși pe nedrept (spre exemplu, pentru delict de opinie) trebuie chemați înapoi, cu acordul filialelor unde au fost membri;
  • Revitalizarea TSD, astfel încât partidul să devină atractiv pentru noua generație;
  • Alegeri libere și corecte pentru funcțiile de conducere din organizațiile locale ale PSD.

Un capitol important a fost dedicat aniversării Centenarului Marii Uniri:

“Modul dezastruos în care a fost gestionată aniversarea Centenarului Marii Uniri. Aniversarea Centenarului Marii Uniri de la 1918 a fost gestionată cu un mare amatorism. Toate acuzațiile adversarilor politici ai PSD la adresa partidului se regăsesc în modul în care a fost gestionat acest program. Printre acestea, cea referitoare la angajări pe pile și împânzirea instituțiilor publice cu persoane incompetente, iar aici avem ca exemplu Departamentul Identitate Națională, structură care trebuia să coordoneze proiectele și manifestările dedicate Centenarului. În cadrul Departamentului au fost aduse prin detașare din mediul privat frizeri, vânzători de piese auto, șoferi, barmani și tot felul de persoane care aveau orice, dar în niciun caz experiența necesară pentru a gestiona un eveniment de o asemenea importanță. Iar acest lucru s-a văzut prin calitatea proiectelor finanțate: serate de poezie ale polițiștilor locali, campionate de fotbal, petreceri câmpenești etc.

Nu a fost suficient că aceste persoane nu aveau competența necesară, însă salariile pe care le-au primit au fost peste cele ale angajaților Ministerului Culturii și Identității Naționale, uneori chiar și de aproape trei ori mai mari decât cele din grila de salarizare. Exact acest tip de atitudine și acțiuni au stat la baza pierderii voturilor angajaților la stat în favoarea PNL sau USR. Mai mult, Comitetul Executiv Național al PSD a greșit atunci când a numit un ministru care, culmea absurdului, pentru o bună bucată a anului 2018 a pus la conducerea Departamentului un consilier PNL din cadrul Consiliului General al Municipiului București. Asta în timp ce parlamentarii PNL atacau constant Guvernul PSD cu privire la modul în care sunt cheltuiți banii dedicați aniversării Centenarului și calitatea slabă a manifestărilor și proiectelor.

Această aniversare ratată, redusă la o paradă militară oricum anuală, mai include o eroare: din asistență au lipsit atât un înalt oficial american, cât și unul francez. Datorăm acceptarea internațională a Marii Uniri viziunii și acțiunilor de politică externă ale SUA, iar Franței refacerea capacității de luptă a armatei române, care a contribuit, prin jertfa militarilor, la împlinirea idealului României Mari.

Toate aceste gafe administrative ar putea fi trecute cu vederea, dar PSD face apel foarte des la sentimente patriotice, uneori patriotarde. Repetarea obsesivă a iubirii de țară, fără ca ea să fie transpusă în celebrarea a 100 de ani de existență a României unite, dă imaginea unui partid guraliv, dar neputincios pe această temă. Vrea PSD să fie noul PRM? Greutatea unei politici PSD scade cu fiecare astfel de eșec. Centenarul trebuia să fie un moment de mândrie și unire, în care PSD putea da dovadă de atenție acordată fiecărui român, simpatizant PSD sau nu. În acest fel partidul putea arăta, nu doar vorbi, că are capacitatea de a aduce oamenii împreună, de a lua în considerare toate opiniile, ideile și doleanțele. Centenarul este oportunitatea ratată a PSD, atât la nivel de politică europeană cât și la nivel național. Nu doar România a celebrat sfârșitul Primului Război Mondial, ci toate statele europene. Nu doar România și-a celebrat nașterea statului național, ci și multe alte state europene. Pe plan extern, PSD a ratat împărtășirea istoriei și a bucuriei naționale alături de celelalte state. Pe plan intern, partidul a ratat un moment definitoriu pentru pregătirea campaniei pentru alegerile prezidențiale și oferirea garanțiilor că un președinte provenit din PSD va fi în mod real al tuturor românilor”

Puteți citi aici Raportul complet al Consiliului Național al PSD

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here