Războaiele funciare ale bogătașilor. Rusia transformă Crimeea într-o ruină ecologică

Regiunea cândva profitabilă a coastei este cuprinsă acum de tot soiul de războaie funciare, scrie Aliide Naylor într-o analiză CEPA.

🔹 Odată cu anexarea Crimeei în 2014, peninsula ucraineană a fost martoră atât la sosirea trupelor rusești, cât și la răspândirea degradării ecologice.

Îndrăgitul Parc Foros, în vârstă de 200 de ani, este în prezent supus dezvoltărilor imobiliare ilegale, ajungând o ruină ecologică. Cu toate astea, poliția locală pare mai dornică să apere locul de protestatari decât de mogulii responsabili de construcții, așa cum a arătat recent corespondentul Novaya Gazeta Nadejda Isaeva.

Un șantier se întinde pe un teren care înconjoară un sanatoriu, urmând a fi ridicate clădiri cu nouă etaje, iar un număr necunoscut de copaci au fost puși la pământ în această locație care până mai ieri fusese considerată o bijuterie ecologică. Cedrii libanezi, magnoliile și ienupărul se numără printre cei care au căzut victime drujbelor.

În timpul protestelor recente împotriva construcțiilor din Foros (oficialii locali spun că proiectul este o tabără pentru copii), în jur de 100 de persoane s-au prezentat pentru a se implica în discuții privind viitorul terenului. Totuși, autoritățile locale au trimis circa 30 de polițiști în uniformă și 20 de ofițeri în civil. Mulți protestatari au fost ulterior arestați.

„Am fost ținuți într-un subsol rece timp de aproximativ două ore”, a spus unul dintre aceștia pentru Novaya Gazeta. „Patru oameni s-au îmbolnăvit; unii au fost chiar doborâți de febră. Am 60 de ani, sunt hipertensiv, m-am simțit rău, dar poliția a refuzat să cheme medicul din ambulatoriul de alături.”

Alți localnici care s-au declarat împotriva tăierii copacilor din parc au fost vizitați de polițiști pentru a purta „conversații preventive”.

La aproximativ 40 km vest de Yalta, superbul oraș turistic cuprinde o parte a unei regiuni care a fost restricționată publicului larg în timpul erei sovietice. Parcul și zonele înconjurătoare au fost rezervate elitei conducătoare a URSS, nomenclatura. Mihail Gorbaciov a fost ținut captiv în Zarya, o vilă de stat din Foros, în timpul încercării de lovitură de stat din 1991.

Fondat în 1834 în timpul domniei țarului Nicolae I, parcul găzduiește specii de vegetație din întreaga lume.

Protestele au avut un anumit efect. Proiectul a fost temporar oprit la începutul lunii iunie, iar hiatul va dura până în septembrie. Actualul lider al Crimeei, plantat de Kremlin, Serghei Aksionov, a dat ordinul în urma presiunilor localnicilor și semnalelor venite din partea comunității internaționale.

„Proiectul de construcție” este, în ochii localnicilor, echivalent cu distrugerea uneia dintre cele mai frumoase bijuterii naturale din peninsulă.

De la anexarea Crimeei din 2014, autoritățile ruse și-au impus continuu amprenta asupra zonei. Principala atracție regională, sanatoriul, ar fi fost vândută Federației Sindicatelor din Tatarstan într-o licitație trucată și, în cele din urmă, ar fi ajuns în proprietatea companiei petroliere de stat – Tatneft.

În ultimii ani, birocrații de rang înalt au achiziționat zone semnificative de pe coasta Crimeei. În timp ce oficialii continuă să susțină că se construiește o tabără pentru copii, localnicii cred că Parcul Foros va fi transformat într-o zonă rezidențială masivă pentru a-i satisface pe cei bogați.

Defrișările au fost severe în Rusia (așa cum a demonstrat recent Novaya Gazeta). Acum, devine rapid o nouă normă pentru peninsula ucraineană.

Mașina de PR a Kremlinului a intrat acum în acțiune. Mass-media controlată de stat a încercat tot soiul de cascadorii publicitare „verzi” legate de parc. Adjunctul Dumei de Stat, Natalia Poklonskaia, a invitat-o ​​recent pe eco-activista Greta Thunberg în Parcul Foros.

Regiunile de coastă din Crimeea au fost o destinație de vacanță și un hotspot pentru casele bogătașilor vreme de un secol. După independența ucraineană față de Rusia, regiunea de coastă profitabilă a fost prinsă în conflicte funciare. De la anexarea peninsulei, situația s-a deteriorat și mai mult. O altă zonă care ar putea deveni șantier este aria protejată de la Capul Meganom, pe coasta sudică a peninsulei.

Anul trecut, s-au înregistrat turbulențe crescute în și în jurul Crimeei. Corupție flagrantă, atacuri raider asupra activelor comerciale atractive, represiuni împotriva criticilor lui Putin din regiune și persecutarea continuă a indigenilor din Crimeea. În plus, Crimeea se confruntă cu o serie de probleme ecologice de la preluarea Rusiei, în special cu seceta. Războaiele pentru pământ și evacuările în masă agravează adesea degradarea mediului înconjurător.🟦

1 COMENTARIU

  1. Nu am nimic cu rușii, dar acei ,,bogătași”(sper că nu tot poporul rus este așa) nu știu să aprecieze mediul, să țină cont de vârsta copacilor. Lii în cot de onestitate, cumsecădenie. Sunt un tip de oameni, în stare să distrugă tot numai pentru a se afirma, acumula. Mult timp au stat înfometați, batjocuriți , proveniți din familii de alcoolici, plebe mârșavă un soi de reptiloizi, prădători. Nu au pic de omenie în ei. Rezultatul Penisula Crimeia vor transformao dintr-o perlă a mării negre într-o porcărie, precum ei acești ,,bogătași” sunt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here