Război de tranșee în Parlament. Cum împing Orban și Dragu votarea moțiunii de cenzură

Inquam Photos / George Călin

Cea de a patra şedinţă a Birourilor Permanente ale Camerelor Parlamentului pe tema moţiunii de cenzură inițiată de AUR – USR PLUS a fost suspendată marţi din lipsă de cvorum.

La şedinţă au fost prezenţi doar nouă parlamentari.

Au lipsit reprezentanţii PSD, iar de la PNL a fost prezent doar preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban.

Aceasta este a patra oară când şedinţa în care Parlamentul ar fi trebuit să ia act de moţiunea USR PLUS-AUR şi să decidă calendarul dezbaterii acesteia se suspendă din lipsă de cvorum. Precedentele au fost convocate vineri la ora 23, sâmbătă la ora 11 şi luni la ora 12.

Ruptura din interiorul PNL, unde Florin Cîțu și Ludovic Orban își dispută supremația în partid, poate ajuta ca moțiunea de cenzură a USR PLUS să fie dezbătută și votată, scrie Europa Liberă.

Președintele Camerei Deputaților a precizat, pentru a-și motiva acțiunea care ar putea duce la căderea guvernului condus de partidul său, că există decizii ale Curții Constituționale care obligă la citirea și votarea moțiunii.

„Împiedicarea prezentării și refuzul de a dezbate o moțiune de cenzură deja depusă sunt contrare Constituției”, a spus Ludovic Orban la finalul ședinței Birourilor Permanente Reunite.

El a precizat că va informa Guvernul despre depunerea moțiunii de cenzură și le va explica membrilor Birourilor Permanente Reunite că nu respectă o decizie a Curții Constituționale.

Surse din USR PLUS și PNL au declarat pentru Europa Liberă că președinții celor două Camere, Ludovic Orban și Anca Dragu, vor forța convocarea plenului reunit pentru citirea moțiunii de cenzură, chiar dacă în Birourile Permanente Reunite (BPR) nu se va da un vot în acest sens. Gruparea Cîțu din PNL a încercat ieri, fără succes, să blocheze moțiunea de cenzură prin verificarea, timp de două săptămâni, a semnăturilor depuse. Solicitarea urmează să fie reluată în BPR-ul convocat în această dimineață pentru ora 11.00

Susținătorii lui Florin Cîțu încearcă, prin orice mijloace, ca moțiunea de cenzură să nu ajungă la vot în Parlament până la Congresul PNL din 25 septembrie.

Un opozant al acestui demers este însă chiar președintele PNL, Ludovic Orban. În calitate de președinte al Camerei Deputaților, poate dejuca planul colegilor de partid și să impună moțiunea de cenzură. Ludovic Orban se află în competiție directă cu Florin Cîțu și este interesat ca premierul să își piardă funcția până la Congres.

„Dacă mâine ( azi n.r) nu va fi cvorum, v-o spun foarte limpede, eu nu pot să blochez o moțiune de cenzură pentru că ar însemna că eu comit un abuz în funcție, o încălcare grosolană a Constituției și a democrației în România. Dacă nu se întrunesc statutar Birourile Permanente Reunite voi comunica Guvernului moțiunea de cenzură și vor demara toate termenele care sunt prevăzute odată cu comunicareaa declarat luni seară Ludovic Orban.

Planul discutat de conducerea USR PLUS cu Ludovic Orban este de a convoca ședința de plen pentru citirea moțiunii. Din acel moment se intră pe prevederile constituționale care prevăd că această se dezbate după trei zile de la data când a fost prezentată în ședința comună a celor două Camere (articolul 113). Pentru ca procesul să fie complet, Ludovic Orban are nevoie și de Anca Dragu, președintele Senatului.

Președintele Camerei Deputaților a anunțat că va comunica Guvernului moțiunea de cenzură, chiar dacă nu va exista cvorum în Birourile Permanente.

Demersul lui Ludovic Orban ar respecta prevederea legală potrivit căreia în cel mult cinci zile de la data depunerii moțiunea se prezintă în ședința Parlamentului. Moțiunea de cenzură a fost depusă vineri.

1 COMENTARIU

  1. Cat dezgust pentru mafioții politicii romanesti autointitulati ” echipa castigatoare „. Dumnealor calca in picioare orice si pe orcine numai pentru a-si atinge scopurile, si aceasta sub obladuirea presedintelui…
    Trebuie iesit neaparat in strada pentru proteste!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here