Covid-19 și libertatea

Sursa: Pixabay

„În cazul unei pandemii, acțiunile unei persoane afectează bunăstarea altora. Și ori de câte ori există astfel de externalități, bunăstarea societății necesită acțiuni colective: reglementări pentru restricționarea comportamentului social dăunător și pentru promovarea unui comportament social benefic”, scrie Joseph E. Stiglitz, pentru Project Syndicate.

<< Revoluția cazurilor COVID-19, spitalizărilor și deceselor din Statele Unite e ca o reamintire amară a faptului că pandemia nu s-a încheiat. Economia globală nu va reveni la normal până când boala nu va fi controlată peste tot.

Dar cazul SUA este o adevărată tragedie, deoarece ceea ce se întâmplă în prezent aici este atât de inutil. În timp ce cei de pe piețele emergente și țările în curs de dezvoltare doresc să primească vaccinul (mulți mor pentru că nu-l pot obține), aprovizionarea SUA este suficient de amplă pentru a oferi o doză dublă – și acum o doză de rapel – tuturor celor din țară. Iar dacă aproape toată lumea ar fi vaccinată, COVID-19 aproape sigur ar „dispărea”, așa cum a spus memorabil fostul președinte Donald Trump.

Și totuși nu au fost vaccinați suficient de mulți oameni din SUA pentru a preveni ca varianta Delta, extrem de contagioasă, să propulseze numărul de cazuri, în multe zone, la noi maxime. Cum de acționează atât de irațional, împotriva propriului interes, împotriva științei și împotriva lecțiilor istoriei, oameni aparent atât de bine educați?

O parte a răspunsului este că țara, cu toată bogăția sa, nu este atât de bine educată pe cât ne-am putea aștepta – ceea ce se reflectă în performanța internațională comparativă a țării la evaluările standardizate. În multe părți ale țării – inclusiv unele cu cele mai ridicate rate de rezistență la vaccinare – educația științifică este deosebit de slabă, din cauza politizării unor probleme fundamentale, precum evoluția și schimbările climatice, care în multe cazuri au fost excluse din programa școlară.

În acest mediu, dezinformarea poate câștiga tracțiune printre mulți oameni. Și platformele social-media, izolate de răspunderea pentru ceea ce transmit, au realizat un model de afaceri de maximizare a „implicării utilizatorilor” prin răspândirea dezinformării, inclusiv despre COVID-19 și vaccinuri.

Dar o parte esențială a răspunsului este o profundă interpretare greșită, în special în rândul  dreptei, a libertății individuale. Cei care refuză să poarte măști sau să păstreze distanța socială susțin adesea că cerințele de acest fel le încalcă libertatea. Dar libertatea unei persoane înseamnă „lipsa de libertate” a altei persoane. Dacă refuzul lor de a purta o mască sau de a se vaccina are ca rezultat faptul că alții se aleg cu COVID-19, comportamentul lor le refuză altora dreptul mai fundamental, la viața însăși.

Esența problemei este că există externalități mari: într-o pandemie, acțiunile unei persoane afectează bunăstarea altora. Și ori de câte ori există astfel de externalități, bunăstarea societății necesită acțiuni colective: reglementări pentru restricționarea comportamentului social dăunător și pentru promovarea unui comportament social benefic.

Orice societate ordonată presupune restricții. Cu toate interdicțiile împotriva uciderii, furtului și așa mai departe restricționează libertatea unui individ, cu toții înțelegem că societatea nu ar putea funcționa fără ele. În lumea noastră post-COVID, am putea interpreta cele Zece Porunci astfel:

În mod similar, „Te vei vaccina”. Orice încălcare a libertății unui individ prin necesitatea unei vaccinări COVID-19 sigure și extrem de eficiente se estompează în comparație cu beneficiile sociale – și cu consecințele economice – ale sănătății publice. Este de neconceput să se impună vaccinarea tuturor persoanelor, cu excepții medicale limitate. În timp ce multe guverne par a fi prea timide pentru a impune această cerință, angajatorii, școlile și organizațiile sociale – orice activitate organizată care aduce indivizii în contact cu ceilalți – ar trebui să o facă.

După cum am învățat în ultimele 18 luni, sănătatea globală este un bun public global. Atâta timp cât boala se dezlănțuie în unele părți ale lumii, crește riscul unei mutații mai letale, mai contagioase, mai rezistente la vaccin.

În majoritatea lumii, însă, problema nu este rezistența la vaccinare, ci o lipsă severă de vaccinuri. Evident, sectorul privat nu este în măsură să mărească producția pentru a asigura o aprovizionare adecvată. Asta pentru că producătorilor de vaccinuri le lipsește capitalul? Există o lipsă de flacoane de sticlă sau seringi? Sau este pentru că speră că doze mai puține vor duce la prețuri mai mari și profituri chiar mai mari? Printre barierele cheie care duc la creșterea ofertei se numără accesul la proprietatea intelectuală necesară, motiv pentru care renunțarea la IP, discutată la Organizația Mondială a Comerțului, este atât de importantă.

Având în vedere urgența și amploarea provocării, este nevoie de mai multe: Printre măsurile pe care administrația președintelui SUA Joe Biden le-ar putea face este să invoce Legea privind producția de apărare și să valorifice proprietatea guvernului federal asupra brevetelor cheie. SUA le-a permis companiilor farmaceutice să utilizeze acest IP public în mod liber, în timp ce obțin profituri de miliarde de dolari. SUA trebuie să utilizeze fiecare instrument la dispoziția sa pentru a crește producția în țară și în străinătate.

Este de domeniul evidenței. Chiar dacă costurile vaccinării globale ar totaliza zeci de miliarde de dolari, suma ar păli în comparație cu costurile focarelor persistente de COVID-19 pentru vieți, mijloace de trai și economia mondială. >>

Manualul de îndoctrinare. Cum arată „Învățăturile” lui Xi Jinping pentru școlari, liceeni, studenți

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here