Războiul din Ucraina a provocat o criză alimentară în Africa

Liderii din Japonia şi Africa participanţi la TICAD – a opta Conferinţă Internaţională Tokyo pentru Dezvoltarea Africii, încheiată duminică în Tunisia – au consemnat în Declaraţia de la Tunis că războiul declanşat de Rusia în Ucraina a provocat o criză alimentară pe continentul african, transmite Kyodo.

„Subliniem cu profundă îngrijorare impactul socio-economic negativ al acestei crize (din Ucraina – n. red.), care a provocat insecuritate alimentară în Africa, într-un context dificil”, arată documentul.

Kyodo menţionează că unele ţări din Africa şi Orientul Mijlociu sunt puternic dependente de grâul ucrainean, iar Ucraina este unul din marii producători mondiali, potrivit Agerpres.

În plus, economia africană este în continuare afectată şi de epidemia de coronavirus.

Summitul a afirmat şi importanţa unor „finanţări solide pentru dezvoltare conform regulilor şi standardelor internaţionale” pentru promovarea creşterii durabile în Africa, unde China îşi extinde prezenţa prin investiţii şi asistenţă pentru dezvoltare.

„Rezolvarea problemelor, cum ar fi criza alimentară declanşată de agresiunea Rusiei împotriva Ucraine şi finanţarea incorectă şi netransparentă pentru dezvoltare, a devenit o sarcină urgentă”, a declarat premierul japonez Fumio Kishida la o conferinţă de presă comună, la încheierea TICAD.

El anunţase sâmbătă că Japonia va aloca 30 de miliarde de dolari în următorii trei ani pentru dezvoltarea Africii, inclusiv 300 de milioane de dolari sub formă de cofinanţare cu Banca pentru Dezvoltare a Africii, cu scopul de a stimula producţia de alimente.

TICAD, organizată în comun de Japonia, ONU, Banca Mondială, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare şi Comisia Uniunii Africane, are loc din 2013 o dată la trei ani, după ce primele sesiuni s-au ţinut începând din 1993 o dată la cinci ani.

Kishida a declarat că următoarea conferinţă va fi găzduită de Japonia în 2025, dar nu a precizat în ce oraş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here