Războiul în care aproape nimic nu este ceea ce pare a fi

<< După șase luni, Rusia și Ucraina duc un război „în oglindă”. O mare parte din ceea ce, la Moscova, era susținut ca adevăr s-a dovedit a fi imaginea în oglindă >>, notează The Economist

<< În interiorul Rusiei, la începutul lunii februarie, oamenii apropiați de Kremlin nu credeau că trupele care se adună la granița cu Ucraina vor invada efectiv. Când Vladimir Putin a ordonat ca tancurile să treacă granița, înainte de zorii zilei de 24 februarie, ofițerii săi purtau uniforme pentru parada victoriei pe care se așteptau să o organizeze în câteva zile. Dușmanii lor erau considerați naziști ucraineni, luptând pentru o țară care existase doar ca o născocire a planificatorilor sovietici. În timpul luptei, crimele de război, inclusiv bombardarea unui teatru plin de copii, în Mariupol, și uciderea civililor în Bucea, lângă capitalei Kiev, au fost descrise drept provocări ucrainene puse în scenă pentru a câștiga simpatia occidentală.

Fiecare dintre aceste afirmații inversează realitatea. Serviciile de informații americane și britanice ajunseseră la concluzia că Putin va invada Ucraina cu luni înainte de a da ordinul – și a deschis noi „drumuri”, împărtășind evaluarea lor cu guvernele și presa. Uniformele respective au fost distruse, împreună cu mii de vehicule blindate, respinse în afara Kievului de trupele ingenioase ale Ucrainei. Sub asaltul rusesc, Ucraina nu a făcut decât să-și adâncească identitatea ca democrație de orientare occidentală. În timp ce este condusă de un lider evreu inspirat, țara care de fapt cade pradă fascismului este Rusia. Reprimarea acolo i-a condus în exil pe mulți dintre cei mai talentați și mai luminați cetățeni ai săi. Rusia a comis crime de război după ce blitzkrieg-ul său a eșuat, poate pentru a intimida ucrainenii, poate și pentru că a renunțat la vechile tactici de a supune inamicul pe măsură ce câștiga teritoriu în sudul și estul Ucrainei.

În Rusia, Kremlinul continuă să insiste că efectuează o operațiune militară specială care se desfășoară conform planului. În realitate, Putin este blocat într-un război care a deviat dezastruos de la cursul său.

În lumea largă, războiul a dovedit vigoarea alianței NATO. Liderii din America și Europa au ajuns să-l vadă pe Putin ca pe o amenințare la adresa întregului Occident. La început cu prudență, apoi cu o îndrăzneală din ce în ce mai mare, au răsplătit Ucraina, pentru stăruința ei, cu arme și bani. Președintele Donald Trump a numit NATO „obsoletă”. Sub conducerea lui Joe Biden, America a promis 40 de miliarde de dolari Ucrainei și a fost de acord să mute trupe pe frontul de est al alianței. Germania a ajuns la un punct de cotitură, sau Zeitenwende, în care a recunoscut nevoia unei schimbări radicale în securitatea și energia sa. Când Finlanda și Suedia au văzut o campanie menită să oprească extinderea NATO, au răsturnat decenii de diplomație și au solicitat să se alăture alianței. Țările europene care au fost pretențioase în privința refugiaților și-au deschis granițele pentru peste 6 milioane de ucraineni. Occidentul a impus sancțiuni cuprinzătoare asupra rușilor puternic atașați de Putin, asupra băncii centrale și sistemului financiar, asupra petrolului și cărbunelui și asupra furnizării de bunuri de înaltă tehnologie.

Dar războiul a evidențiat și influența în scădere a Occidentului. Sancțiunile au avut rezultate mixte, parțial pentru că o mare parte din lume a refuzat să se alăture Occidentului pentru a condamna Rusia. China a sprijinit Kremlinul din punct de vedere diplomatic, deși a fost atentă la trimiterea de arme. India, ca multe țări, a ales să nu impună sancțiuni, ci a cerut tuturor părților să discute despre pace. Ambii au cumpărat petrol suplimentar rusesc, atenuând impactul sancțiunilor occidentale. Unele țări agreează argumentul Rusiei că America și Occidentul își arată cu aroganță importanța; unii sunt supărați de suferința cauzată de petrol și alimente scumpe – deși prețurile ambelor au început să scadă (în cazul cerealelor, acest lucru se datorează parțial faptului că Rusia și Ucraina au ajuns la un acord cu privire la transporturile din Odesa). Puține țări par să fie de acord cu argumentul occidental conform căruia au interesul să susțină principiul că o mare putere nu ar trebui să-și invadeze vecinii.

Războiul „în oglindă” este cel mai intens din Europa, din 1945. Următoarele șase luni vor fi probabil grele. Penuria de energie va testa hotărârea susținătorilor europeni ai Ucrainei. În America, „umbra” lui Trump ar putea cădea din nou peste ceea ce, până acum, a fost o operațiune impresionant de bipartizană. Unitatea din interiorul Ucrainei s-ar putea distruge pe măsură ce ravagiile iernii și asaltul rusesc se adaugă suferinței oamenilor. În interiorul Rusiei, un sentiment din ce în ce mai mare al inutilității și ruinei campaniei ucrainene l-ar putea determina pe Putin să-și dubleze eforturile în speranța de a câștiga; sau ar putea duce la recriminări fie din partea dreaptă naționalistă, fie dintre părțile care doresc un nou început.

Pe câmpul de luptă, armatele ruse și ucrainene sunt obosite. Ucraina pare să aibă puterea, deoarece lansează atacuri cu rachete în interiorul teritoriului deținut de Rusia și folosește arme extrem de precise, furnizate de Occident pentru a împiedica Rusia să-și aprovizioneze trupele. Dar Ucraina nu este încă în măsură să forțeze Rusia să se întoarcă aproape de linia de contact din 24 februarie. Putin nu are nicio modalitate evidentă de a renunța și a sugerat, sumbru, că va recurge la arme nucleare dacă îi este forțată „mâna”. În această „sală de oglinzi”, este greu să vezi o cale care să ducă la pace. >>

De ce nu poate câștiga Rusia războiul: cât de jalnică e în realitate tehnica de luptă / Avertisment sumbru al unui expert, pentru orice lider de la Kremlin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here