De ce nu poate câștiga Rusia războiul: cât de jalnică e în realitate tehnica de luptă / Avertisment sumbru al unui expert, pentru orice lider de la Kremlin

Sursa: Wikipedia

Armata rusă – a doua cea mai puternică armată din lume, potrivit Global Firepower – s-a confruntat cu o lipsă de arme moderne la scurt timp după invazia Ucrainei, notează Novaia Gazeta.Europa. Potrivit sursei citate, a fost nevoie ca Moscova să arunce în război  echipamentul sovietic învechit, ceea ce este periculos atât pentru civili, cât și pentru soldații înșiși.

Novaia Gazeta.Europa a studiat ce arme erau în inventarul armatei ruse înainte de invazie și a analizat, de asemenea, peste 4.000 de unități de echipamente rusești distruse. În felul acesta, a aflat de ce, în loc de „arme de generația a cincea”, armata rusă luptă cu tancurile din 1960 și lovește centrele comerciale cu rachete anti-navă.

În a șasea lună de război, la Kubinka, lângă Moscova, a avut loc Forumul Internațional „Armata-2022”. Președintele rus, care a vizitat expoziția, a afirmat, referitor la mostre de echipament militar autohton, prezentate la eveniment, că „de ani de zile, și poate chiar de decenii, sunt înaintea omologilor lor străini, iar din punct de vedere al caracteristicilor tactice și tehnice acestea sunt semnificativ superioare”.

De fapt, aproape toate armele care sunt folosite în operațiuni reale de luptă au fost moștenite de armata rusă de la URSS, iar consecințele sunt resimțite de ambele tabere.

Tirurile de artilerie nediscriminatorii, de la sistemele sovietice de lansare multiplă de rachete (MLRS), lasă în urmă orașe fantomă – Mariupol, Irpin, Peski în Donețk – iar designul imperfect al tancurilor din anii 1960 duce la moartea întregului echipaj atunci când sunt lovite de un proiectil.

La sfârșitul lunii aprilie, experții de la Institutul Regal Comun pentru Studii de Apărare din Marea Britanie au anunțat că Rusia și-a epuizat stocul de arme de înaltă precizie. Din cauza lipsei de rachete Kalibr și Iskander – cele mai moderne rachete de croazieră – partea rusă bombardează cu arme sovietice. Sistemul de navigație învechit provoacă în mod regulat moartea civililor.

Pe 9 mai, Rusia a lovit Ucraina pentru prima dată cu rachete sovietice X-22. În timpul bombardării Odesei, mai multe dintre ele au lovit un centru comercial, provocând un incendiu pe o mie de metri pătrați la fața locului. O lună și jumătate mai târziu, X-22 a lovit din nou – centrul comercial Amstor, din Kremenciug. Cel puțin 20 de vizitatori și angajați ai centrului comercial au fost uciși, iar 56 răniți. Ministerul rus al Apărării nu a confirmat lovitura, spunând că motivul incendiului a fost detonarea muniției la o fabrică din apropiere, pe care partea rusă o bombarda.

Sarcina rachetei Kh-22, adoptată încă din anii 1960, este să lovească portavioanele americane. Bombardarea în condițiile dezvoltării urbane, potrivit expertului militar Pavel Luzin, complică foarte mult ghidarea, a cărei eroare este de sute de metri: „X-22 este un gunoi teribil. În plus, nu o poți intercepta: este o rachetă aerobalistică de mare viteză, ale cărei ținte sunt navele. Lovirea centrelor comerciale cu o astfel de rachetă reprezintă o adevărată teroare”.

Potrivit unui angajat al agenției de informații a Departamentului american de Apărare, care a vorbit sub anonimat, precizia cu care lovesc rachete rusești este puțin sub 40%: două până la trei din zece fie nu se lansează, fie explodează în timpul zborului, încă două au probleme tehnice, iar încă două sau trei nu ating punctul țintit, chiar și atunci când ajung la obiect.

Pe lângă bombardamentele cu rachete, orașele ucrainene sunt supuse bombardamentelor zilnice de artilerie. Potrivit lui Luzin, la apogeul războiului trupele ruse trăgeau 60.000 de cartușe în fiecare zi (pentru comparație: în războaiele cecene, consumul zilnic de obuze nu depășea 30.000).

„De la începutul războiului, Rusia a folosit tacticile sovietice de baraj, pentru a forța armata adversă să se retragă. Inamicul pierde teren, pentru că nu mai are nimic de apărat – orașele se transformă în ruine, fortificațiile și adăposturile sunt reduse la zero.

E drept, nu este clar ce să facă în continuare cu acest deșert, – comentează Pavel Luzin, – Toate țările au abandonat tactica barajului de foc din cauza consecințelor teribile ale celui de-al Doilea Război Mondial. Dar Rusia nu știe cum să procedeze altfel – nu are altă tehnologie, nici arme de înaltă precizie”.

Amprenta sovietică

Conform raportului The Military Balance de la Institutul Internațional de Studii Strategice, la momentul 2022 în inventarul Forțelor Armate ale Federației Ruse existau peste 80.000 de unități de echipamente. În același timp, armata păstrează 65% din arme în depozit – echipamentul se află în depozite și, conform experților intervievați, adesea nu este potrivit pentru utilizare.

„Armata rusă este puternică doar pe hârtie. Există un război în desfășurare, dar BMP-2 și T-72 nu sunt scoase din depozit. De ce? Singura explicație rațională este că au fost fie canibalizate (demontate pentru piese de schimb pentru alte echipamente), fie furate”, comentează analistul CIT, Kirill Mihailov.

Potrivit The Military Balance și Novaia Gazeta.Europa, 87% din armele domestice sunt de producție sovietică. Cel mai arhaic echipament aflat în serviciul armatei ruse este artileria. Cea mai mare parte a obuzierelor și a sistemelor de lansare multiplă de rachete au fost dezvoltate în anii 1950 și 1960. Potrivit expertului militar Pavel Luzin, acestea sunt „neergonomice, inexacte și inferioare ca rază de acțiune față de omologii occidentali”.

„Dacă armata are o cantitate mare de muniții ghidate de precizie, își poate permite să distrugă doar clădirea în care se află inamicul. Dar dacă armata bombardează cu artileria cu tun, atunci, desigur, distrugerea va fi masivă”, comentează Leonid Nersiyan, analist militar, cercetător la centrul analitic APRI Armenia.

Potrivit datelor fragmentare referitoare la pierderile echipamentului rusesc, care sunt agregate de site-ul web de cercetare militară Oryx, 45% din armele rusești cu handicap au fost produse în URSS. Analiștii Oryx publică fotografii ale echipamentelor deteriorate, astfel încât datele să poată fi verificate. Potrivit analistului CIT, Kirill Mihailov, datele Oryx acoperă 70% din pierderile reale. S-au ridicat la 4.214 echipamente.

Pe lângă artileria învechită, Rusia luptă cu vehicule blindate slab modernizate, care suferă pierderi semnificative în timpul războiului. Pentru cinci luni de lupte, armata rusă ar fi putut consuma mai mult de 15% din stocul de tancuri moderne (o astfel de estimare se obține prin compararea datelor Oryx și Military Balance). Potrivit experților, din cauza deficitului T-62-urile au fost scoase din conservare, în URSS acestea încetând să mai fie produse de la mijlocul anilor 1970.

Din cele 13.500 de tancuri domestice, doar 2.500 au fost fabricate după prăbușirea URSS. Cu toate acestea, nici măcar aceste tancuri, potrivit experților, nu pot fi numite moderne. „Chiar dacă upgradezi un tanc sovietic, acesta va rămâne tot un tanc din anii ’80. Ei bine, ai instalat un nou vizor cu infraroșu francez și un sistem de comunicare, dar calitatea nu se va îmbunătăți prea mult din asta. Nu există nimeni și nimic care să facă un tanc cu adevărat modern, tot ce rămâne este să modernizeze modelele sovietice”, spune Pavel Luzin.

Toate tancurile rusești moderne sunt modernizate și produse pe baza T-72 postbelic, al cărui design are un defect periculos pentru echipaj – o emisferă superioară neprotejată. Adică, atunci când un obuz lovește tancul și îl incendiază până la încărcătorul automat, muniția detonează, turela este ruptă, iar militarii mor.

„T-72 a fost proiectat cu gândul la cantitate, astfel încât să fie număr minim de membri ai echipajului, iar tancul în sine era mic, ușor și primitiv”, comentează Luzin. (…)

Din anii 1990, Rusia a încercat să elimine defectul și să dezvolte un nou tanc, Armata. A fost prezentat pentru prima dată la parada de Ziua Victoriei din 2015, dar ordinul Ministerului Apărării este încă limitat la loturi experimentale. Tancul Armata nu participă la războiul cu Ucraina.

„Până în 2030, nu va mai rămâne nimic din complexul militar-industrial”

Potrivit diverselor estimări, pentru războiul din Ucraina Rusia cheltuiește în fiecare zi de la 200 de milioane la 20 de miliarde de dolari. Numai pierderea crucișătorului Moskva, conform estimărilor Forbes Ucraina, a costat Rusia 750 de milioane de dolari.

Unul dintre principalele elemente ale cheltuielilor militare îl reprezintă rachetele de înaltă precizie. Până la jumătatea lunii iulie, potrivit unei declarații a lui Volodimir Zelenski, Rusia a tras 3.000 de rachete asupra orașelor ucrainene, dintre care 190, conform Forțelor Armate ale Ucrainei, erau rachete de croazieră. Lansarea unei singure rachete Kalibr a costat Rusia aproximativ 750-900 de mii de dolari, iar Kh-101, mai modernă, a costat de câteva ori mai mult.

Potrivit estimărilor serviciilor secrete ucrainene, armata rusă a folosit deja 55-60% din armele de înaltă precizie pe care le avea înainte de începerea invaziei la scară largă. „Dacă în prima lună Rusia a lansat zeci de rachete în fiecare zi, acum ele ajung la o bucată o dată pe săptămână”, comentează Pavel Luzin. „În Ucraina, în fiecare zi există o alarmă de raid aerian, dar numai în raza artileriei de tun și rachete. Toate rachetele de croazieră pe care Rusia le-a produs în ultimii 15 ani au fost epuizate, iar rata de recuperare nu depășește 225 de unități pe an”.

„Nimeni nu știe ce se va întâmpla mai întâi: dacă se va epuiza muniția sau dacă se vor uza țevile de lansare, dar mai devreme sau mai târziu armata se va confrunta cu aceste probleme”, comentează Kirill Mihailov, de la CIT. „Rusia nu este capabilă să recupereze pierderile. În 2021, fabricile au livrat 300 de tancuri, în timp ce Oryx a numărat deja 964 de tancuri distruse în cele șase luni de război. Se dovedește că într-un an Rusia produce spre de patru ori mai puține tancuri decât a folosit în șase luni.

Principalele pierderi ale armatei ruse au fost la începutul invaziei și în a doua fază a războiului – ofensiva din estul Ucrainei. Martie, conform Forțelor Armate ale Ucrainei, a reprezentat 25% din toate echipamentele pierdute. Apoi, armata ucraineană a distrus în medie o sută de arme inamice zilnic.

Până în august, ofensiva rusă a încetinit, iar amploarea pierderilor a scăzut de trei ori. În ultima lună, armata nu a avansat nici măcar 10 kilometri adâncime în Ucraina, iar experții nu exclud epuizarea armatelor și înghețarea conflictului, ca posibil scenariu de ostilități.

Institutul Regal Comun pentru Studii de Apărare al Marii Britanii a studiat mostre capturate din 27 de tipuri de arme rusești moderne capturate de armata ucraineană. Experții au găsit în ele peste 450 de tipuri de piese importate, fabricate în Statele Unite, Europa și Asia de Est.

În același timp, Ministerul Apărării anunță în mod regulat proiecte ambițioase: roboți militari, arme laser, rachete hipersonice. Este nevoie de zeci de ani pentru a dezvolta tehnologia modernă, dar armele de generația a cincea nu sunt potrivite pentru participarea la conflicte militare reale.

Potrivit experților intervievați, sancțiunile impuse de țările „neprietenoase” fac imposibilă refacerea complexului militar-industrial rus, care depinde în mare măsură de componentele importate. „Nu avem un singur tip de armă care să fie 100% fabricată în Rusia. Chiar și motoarele de tanc sunt produse la uzina, care, în timpul modernizării din 2011, a fost echipată cu echipamente străine. Încă doi ani și nu va putea produce motoare – nu există componente importate. Nu există nici o altă fabrică”, explică Luzin. „Până în 2030, nu va mai rămâne nimic din complexul militar-industrial – doar întreprinderi individuale care vor continua să nituiască ceea ce mai pot nitui”.

„Dacă nu există cadavre, trebuie găsite”. Dezvăluiri incognito despre cum fac soldații ruși bani, în Ucraina, din înscenări, trafic, furturi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here