Reacția companiilor Takeda și Moderna după ce Japonia a anunțat că investighează două decese în urma vaccinării cu acest ser

Takeda și Moderna au fost notificate pe 28 august cu privire la decesele a două persoane care au primit recent vaccinul Moderna COVID-19, sub formă de injecție intramusculară, în Japonia, anunță companiile. Autoritățile de la Tokyo anunțaseră sâmbătă că investighează decesele a doi bărbaţi care au primit vaccinuri anti-COVID-19 de la Moderna, provenite din loturile a căror utilizare a fost suspendată în urma semnalării unei contaminări.
Cei doi bărbaţi, în vârstă de 30 şi 38 de ani, au decedat în luna august după ce au primit a doua doză de vaccin Moderna, provenit de la unul dintre cele trei loturi a căror utilizare a fost suspendată joi de guvern, notează Ministerul într-un comunicat, potrivit Agerpres.Potrivit Ministerului Sănătăţii, cauza decesului face obiectul unei anchete, însă „legătura între cauza şi efectul vaccinării rămâne până în prezent necunoscută”.

Acesta este un eveniment tragic, iar pierderea de vieți omenești este un lucru pe care îl luăm foarte în serios. Oferim cele mai sincere condoleanțe familiilor și apropiaților acestora”, se arată într-un comunicat al companiilor Moderna și Takeda.

În acest moment, nu avem nicio dovadă că aceste decese sunt cauzate de vaccinul Moderna COVID-19 și este important să efectuăm o investigație formală pentru a determina dacă există vreo legătură”, susțin companiile. .

Takeda, distribuitorul autorizat și Moderna, producătorul, lucrează cu Ministerul Sănătății, Muncii și Asistenței Sociale (MHLW) pentru a investiga cele două decese. Ancheta se desfășoară cu cea mai mare urgență, transparență și integritate și este de cea mai mare prioritate. Takeda și Moderna vor informa publicul pe măsură ce vom afla mai multe, se mai arată în comunicat.

Pe 26 august, Takeda a anunțat decizia de a suspenda utilizarea a trei loturi de vaccin COVID-19 Moderna în Japonia, în conformitate cu MHLW în urma rapoartelor primite de la centrele de vaccinare cu privire la o substanță străină găsită în flacoane. Flacoanele ce fac obiectul reclamațiilor, care au determinat suspendarea, au fost identificate ca fiind parte dintr-un lot specific, dar, ca masură suplimentară de precauție, a fost suspendat un total de trei loturi fabricat în aceeași serie, de către MHLW. Până în prezent, nu avem plângeri privind calitatea produselor din lotul de vaccinuri administrate celor două persoane, potrivit comunicatului.

Takeda a solicitat ca Moderna și organizația europeană care produce dozele Moderna să efectueze urgent o investigație aprofundată pentru a determina natura substanței străine. Cunoaștem despre existența unor rapoarte neoficiale care au furnizat indicații inițiale ale tipului de particule din flacoane. Aceste rapoarte sunt neconcludente și este important să ne bazăm pe o investigație formală înainte de a determina natura precisă a particulei. Moderna este în curs de desfășurare a acestei investigații, iar flacoanele au fost trimise la un laborator calificat pentru analiză, iar constatările inițiale vor fi disponibile la începutul săptămânii viitoare, conform declarației transmise de către cele două companii.

Până în prezent, peste 200 de milioane de doze de vaccin Moderna COVID-19 au fost administrate la peste 110 milioane de persoane din 45 de țări, reprezentând o componentă critică a luptei noastre globale împotriva COVID-19, mai notează companiile.

*1,63 milioane de doze de vaccin, retrase din Japonia

Japonia a anunţat joi suspendarea utilizării a 1,63 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 produse de compania americană Moderna, după semnalarea prezenţei unor impurităţi în trei loturi distribuite în ţară, relatează AFP.

Grupul farmaceutic nipon Takeda, care importă şi distribuie în Japonia vaccinul Moderna, a declarat într-un comunicat că a primit „sesizări de la mai multe centre de vaccinare, potrivit cărora corpuri străine au fost descoperite în fiolele de vaccin sigilate care proveneau din loturi specifice”.

„După consultări cu Ministerul Sănătăţii, am decis să suspendăm utilizarea vaccinului” din loturile vizate începând de joi, respectiv 1,63 de milioane de doze în total, a adăugat Takeda.

Grupul japonez a cerut Moderna să efectueze „o anchetă urgentă” pe această temă.

Fără a detalia natura impurităţilor detectate, Takeda a precizat că nu a primit până acum sesizări privind eventuale riscuri pentru sănătate legate de dozele afectate.

La rândul său, Ministerul japonez al Sănătăţii a precizat că va coopera cu Takeda pentru a distribui doze alternative, în scopul evitării unei întreruperi a programului naţional de vaccinare, care accelerează în ultimele luni, după ce a pornit mai lent.

Circa 43% din populaţia Japoniei e vaccinată cu schema completă, dar în prezent există o veritabilă dezbatere în ţară după înregistrarea unui nivel record de infectări cotidiene cu COVID-19, din cauza în special a variantei Delta, mai rezistentă şi mai contagioasă.

Cea mai mare parte a arhipelagului este acum vizată de restricţii împotriva COVID-19, dar acestea rămân limitate şi eficacitatea lor îndoielnică, în condiţiile în care mijloacele coercitive ale guvernului pentru a le impune sunt restrânse, notează AFP

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here