Reacţia Rusiei la victoria Maiei Sandu şi după ce moldovenii au ignorat avertismentul dat de Putin înaintea primului tur

Sursa: Kremlin.ru

Rusia speră să stabilească o relaţie de lucru Maia Sandu, o proeuropeană care l-a înfrânt pe preşedintele în exerciţiu prorus Igor Dodon în turul doi al alegerilor prezidenţiale de duminică, a anunţat luni un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează Reuters, preluat de News.ro.

Maia Sandu, în vârstă de 48 de ani, vrea ca fosta republică sovietică, cu 3,5 milioane de locuitori, să se apropie mai mult de Uniunea Europeană (UE).

Nu este un secret pentru nimeni sprijinul masiv al Rusiei pentru Igor Dodon. Chiar înainte de primul tur al scrutinului prezidențial de la Chişinău, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, declara că speră foarte mult ca poporul moldovean să aprecieze eforturile pe care le face actualul preşedinte al republicii, Igor Dodon, pentru a construi relaţii cu Rusia.

„Vedem ce se întâmplă în jurul R. Moldova şi cunoaştem nevoile poporului moldovean în dezvoltarea atât a democraţiei, cât şi a economiei”, a spus preşedintele rus, răspunzând la întrebări ale participanţilor la clubul de discuţii Valdai.

”Dar cine cumpără vin moldovenesc? În Franţa cumpără cineva vin moldovenesc? Cine are nevoie de el pe pieţele europene, acolo nu au unde să-l pună pe al lor. Acolo, când sunt transportate produse viticole din ţară în ţară, chiar şi în cadrul Uniunii Europene, fermierii sunt opriţi pe drum şi totul este aruncat, vărsat în câmp deschis”, a susţinut Putin.

Şi nu este vorba doar de vin, potrivit şefului Federaţiei Ruse. ”Şi alte ramuri ale economiei sunt atât de dependente de Rusia, încât nu pot exista pur şi simplu. Până în prezent, în orice caz, această producţie nu este cerută nicăieri decât pe piaţa rusă”, a mai afirmat liderul rus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here