Record de decese de Covid, în Brazilia. Se crede că ţara a devenit un „laborator natural” care arată lumii cum e un virus scăpat de sub control

Sursa: Pixabay

Brazilia a deplâns miercuri pentru prima dată mai mult de 2.000 de decese cauzate de COVID-19 în 24 de ore, potrivit ultimului bilanţ oficial al Ministerului Sănătăţii, care a raportat 2.286 de decese noi, notează AFP, preluată de Agerpres.

Această ţară cu 212 de milioane de locuitori, a doua cea mai îndoliată din lume după Statele Unite, numără în prezent 270.656 de morţi cauzate de coronavirus, cu 11,2 milioane de persoane infectate.

Potrivit BBC, oamenii de știință sunt îngrijorați de faptul că Brazilia a devenit aproape un „laborator natural” – unde oamenii pot vedea ce se întâmplă atunci când coronavirusul devine relativ scăpat de sub control. Unii avertizează că țara este acum un teren propice pentru noi variante ale virusului, nestingherit de o distanțare socială eficientă și alimentat de lipsa vaccinurilor.

BBC mai notează, în context, cu cât un virus circulă mai mult într-o țară, cu atât are mai multe șanse de a suferi mutaţii – în acest caz ducând la P1.

Experții globali solicită un plan – care să includă vaccinarea rapidă, blocarea și măsuri stricte de distanțare socială – pentru a controla situația. Există temerea că varianta P1 reprezintă o amenințare pentru progresele înregistrate în regiune și în întreaga lume.

Brazilia şi-a doborât deja recordul de decese zilnice marţi (1.972) şi a înregistrat miercuri 79.876 de cazuri noi confirmate, al treilea cel mai grav total de la începutul pandemiei.

„Suntem în cel mai sever moment al pandemiei din Brazilia, rata transmisiei cu mutaţiile face pandemia şi mai gravă. Anul 2021 va fi în continuare foarte dur”, a declarat pentru AFP Margareth Dalcolmo, pneumologă şi cercetătoare la Fiocruz, un bine-cunoscut institut de sănătate publică.

Vaccinarea a început târziu în această ţară imensă de dimensiuni continentale şi într-un ritm încă lent: 8,8 milioane de persoane (4,2% din populaţie) au primit o primă doză de vaccin, 3,05 milioane au primit a doua doză.

După numeroase avertismente din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a venit rândul miercuri Organizaţiei Panamericane a Sănătăţii (OPS) să îşi exprime îngrijorarea.

„Situaţia din Brazilia este foarte preocupantă. Acest lucru ne aminteşte că zonele deja grav afectate de virus sunt încă foarte vulnerabile la noi infecţii”, a estimat directorul OPS Carissa Etienne.

„Nu trebuie să aşteptăm ca sistemele de sănătate să fie saturate pentru a implementa măsuri de sănătate publică”, a adăugat ea.

Majoritatea statelor braziliene au înăsprit restricţiile săptămâna trecută, în ciuda negării preşedintelui de extremă-dreaptă, Jair Bolsonaro, care a minimizat în mod constant pandemia şi s-a opus oricărei închideri a magazinelor, numele păstrării locurilor de muncă.

În cursul unei ceremonii oficiale de promulgare a unei legi care autorizează cheltuieli suplimentare pentru achiziţionarea de vaccinuri, Jair Bolsonaro a adoptat miercuri un discurs mai moderat decât de obicei, chiar folosind, moment rar, o mască de protecţie.

„Să avem încredere în guvern, în Ministerul Sănătăţii”, care lucrează cu „seriozitate şi responsabilitate”, a declarat şeful statului, a cărui gestionare haotică a pandemiei este totuşi puternic criticată de specialiştii în sănătate publică.

Cu câteva ore mai devreme, el a fost aspru criticat de fostul preşedinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva, care le-a recomandat brazilienilor „să nu urmeze niciuna dintre deciziile imbecile luate de preşedintele ţării şi de Ministerul său al Sănătăţii”, transmite Agerpres.

La rândul său, BBc notează că președintele Jair Bolsonaro a minimalizat riscurile pe care le prezintă virusul, încă de la începutul pandemiei. El s-a opus, de asemenea, măsurilor de carantină luate la nivel regional, argumentând că daunele aduse economiei ar fi mai grave decât efectele virusului în sine.

Poziția sa a atras critici severe atât la nivel internațional, cât și în Brazilia.

Fostul aliat al lui Bolsonaro devenit rival politic, João Doria, l-a numit pe președinte „un tip nebun”.

Anul trecut, chiar și pe fondul unor statistici cumplite care anticipau creşteri pe mai departe, discursul lui Jair Bolsonaro a avut priză la mulți, cultivând neîncrederea în vaccinul chinezesc, CoronaVac, şi acţionând ca o barieră împotriva închiderii restaurantelor și afacerilor.

Pe acest fundal, săptămâna trecută, Institutul Fiocruz a declarat că P1 este doar una dintre mai multe „variante de îngrijorare” care au devenit dominante în șase dintre cele opt state studiate de organizația din Rio.

Citată de BBC, şefa Organizației Panamericane a Sănătății, Carissa Etienne, a declarat că situația din Brazilia „oferă un memento sumbru al amenințării privind reapariția virusului: zonele afectate puternic de virus, în trecu,t sunt încă vulnerabile la infecții, în prezent”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here