RetuRO: 29.000 de tone de ambalaje predate către reciclatori, în primele 6 luni de funcţionare a programului

Sursa: Inquam Photos / Ovidiu Micsik

RetuRO, administratorul Sistemului de Garanţie-Returnare, anunţă, joi, că în primele 6 luni de funcţionare a programului, a predat către reciclatori 29.000 de tone de ambalaje SGR, ceea ce reprezintă aproximativ 85% din cantitatea de ambalaje returnate şi colectate de la consumatori. Din cantitatea colectată şi trimisă către staţiile de reciclare, aproximativ 90% a fost direcţionată către operatori locali, urmărind principiul bottle-to-bottle, care asigură că materia primă secundară ajunge în acelaşi tip de produs din care a provenit, informează News.ro.

”SGR este un proiect naţional cu real impact asupra întregului lanţ de colectare-reciclare şi un instrument transparent privind trasabilitatea cantităţilor colectate şi direcţionate spre reciclare. În cele 6 luni de la implementare, Sistemul de Garanţie-Returnare a evoluat constant: 152.000 de tone de ambalaje au fost puse pe piaţă de către producători, dintre care 34.000 de tone fiind colectate de la lansarea sistemului, până la finalul lunii mai a.c. În prezent, aproximativ 2.000 de curse zilnice sunt efectuate de cele 600 de mijloace de transport implicate în procesul de colectare zilnică a ambalajelor SGR. Aproximativ 85% din cantitatea de ambalaje colectată a fost deja direcţionată către unităţi de reciclare, ultima etapă a acestui mecanism complex, confirmând astfel funcţionarea eficientă a Sistemului de Garanţie-Returnare”, a transmis, joi, RetuRO, într-un comunicat de  presă.

Potrivit documentului citat, calitatea materiei prime secundare furnizate de RetuRO este net superioară oricărui tip de material (PET, sticlă, metal) recuperat prin alte fluxuri de colectare, aspect confirmat de către operatorii de reciclare.

”Acest lucru generează un impact pozitiv asupra procesului lor de producţie, de exemplu, prin eficientizarea consumului de energie. De asemenea, reciclatorii certifică faptul că baloţii primiţi prin SGR furnizează şi cantităţile necesare pentru asigurarea unui proces de reciclare continuu. Prin prisma economiei circulare, RetuRO asigură întoarcerea materialelor în piaţă, precum şi transparenţa parcursului acestor materiale pe întregul lanţ, din momentul punerii pe piaţă, colectării, până la reciclare”, se mai arată în comunicat.

Ministrul Mediului: Din informaţiile pe care le am la dispoziţie, apa Mării Negre este sigură pentru îmbăiere

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here