AFP: Japonia, „grav îngrijorată” de acordul de apărare reciprocă încheiat între Rusia și Coreea de Nord

Sursa: X

Japonia se declară joi ”grav îngrijorată” de acordul de apărare reciprocă încheiat miercuri între Coreea de Nord şi Rusia, care prevede o ”asistenţă reciprocă în caz de agresiune” a unuia dintre semnatari, potrivit lui Vladimir Putin, relatează AFP, citată de News.ro.

Tokyo este ”grav îngrijorat de faptul că preşedintele (rus Vladimir) Putin nu a exclus o cooperare militaro-tehnică cu Coreea de Nord”, anunţă într-o conferinţă de presă un purtător de cuvânt al Guvernului japonez, Yoshimasa Hayashi.

Acest tip de cooperare ”ar putea constitui o încălcare a rezoluţiilor respective ale Consiliului de Securitate al ONU în privinţa incidenţei asupra mediului de securitate al ţării noastre şi regiunii”, a adăugat el.

Liderul de la Kremlin a catalogat miercuri acordul dintre cele două ţări, unite împotriva ”hegemoniei” americane, drept un ”document cu adevărat revoluţionar”.

Vladimir Putin a anunţat totodată că Rusia ”nu exclude în ceea ce o priveşte o cooperare tehnico-militară” cu Phenianul.

”REVIZUIREA” SANCŢIUNILOR IMPUSE DE ONU COREEI DE NORD

Statele Unite şi aliaţii lor se tem de faptul că această apropiere continuă între Moscova şi Phenian poate conduce la noi livrări de armament, muniţie şi rachete nord-coreene Rusiei în Războiul din Ucraina.

Vladimir Putin a cerut că sancţiunile ONU impuse regimului nord-coreean să fie ”revizuite”.

Yoshimasa Hayashi denunţă drept ”inacceptabil” acest lucru.

”În pofida voinţei comunităţii internaţionale, Rusia şi-a procurat armament şi muniţie, inclusiv rachete balistice, din Coreea de Nord şi le-a folosit în Ucraina, încălcând în mod flagrant rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU”, a denunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului japonez.

Putin a încercat cândva să limiteze programul nuclear al Coreei de Nord. Acest lucru nu mai este valabil acum și poate duce la un scenariu de coșmar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here