Românce, implicate într-o rețea interlopă de căsătorii fictive în Cipru cu africani și asiatici

Foto: Samantha Gades/ Unsplash

Problema căsătoriilor fictive oficiate de anumite primării din Cipru a fost ridicată de autoritățile din România și Portugalia, transmite publicația cipriotă Politis într-un articol preluat de RADOR.

Potrivit publicației, România este îngrijorată pentru că femei cu cetăţenie română încheie, în schimbul unor sume de bani, căsătorii în Cipru, deşi sunt deja căsătorite în ţara lor.

Aceste femei sunt găsite şi aduse în Cipru de o reţea care se ocupă de toate procedurile necesare unei căsătorii cu cetăţeni din ţări terţe, în principal asiatici şi africani. Prin căsătorie, cetăţenii din ţări terţe dobândesc regim de şedere ca soţi ai unor cetăţeni europeni, urmând ca apoi aceştia să se instaleze în alte ţări membre UE. Portugalia a identificat mai multe cazuri de acest fel şi din acest motiv a cerut măsuri din partea Nicosiei.

Problema căsătoriilor fictive nu este una nouă, după cum nouă nu este nici acţiunea reţelelor care ar putea folosi „verigi slabe” din anumite primării care par să nu urmeze fidel regulile cu privire la verificarea datelor pe care cetăţenii străini sunt obligaţi să le depună pentru a încheia o căsătorie legală. Ba chiar au fost identificate cazuri în care o femeie, căsătorită în România, a încheiat alte trei căsători cu alte nume în Cipru.

Chestiunea a fost examinată miercuri la o conferinţă organizată de Ministerul de Externe din Cipru, cu participarea unor ofiţeri din poliţie, a unor funcţionari ai Serviciului de Evidenţă a Populaţiei şi Imigraţie şi a unor diplomaţi.

Două ţări membre UE au formulat plângeri la adresa Nicosiei întrucât s-a constatat că problema s-a amplificat. România şi Portugalia, fiecare din motive diferite, au cerut verificări mai stricte şi sistematice asupra căsătoriilor încheiate de cetăţeni europeni cu cetăţeni din ţări terţe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here