România şi Republica Moldova, la Festivalul Cărţii de la Paris

Un program de evenimente cu 27 de invitaţi din România şi Republica Moldova şi un stand cu titluri reprezentative din producţia editorială recentă vor fi consacrate literaturii române la Festivalul Cărţii de la Paris, desfăşurat în perioada 22-24 aprilie 2022, transmite News.ro.

Seria de evenimente de la standul României se va deschide pe 22 aprilie cu un matineu de poezie la care vor lua parte Radu Bata, Linda Maria Baros, Emilian Galaicu-Păun, Jean Poncet (traducător) şi Cristina Hermeziu (moderatoare). Va urma, în aceeaşi zi, o masă rotundă despre traducere în viaţa unei opere literare, moderată de scriitoarea Iulia Badea Gueritée, care îi va reuni pe traducătorii Jean-Louis Courriol, Laure Hinckel, Jean Poncet şi Emilian Galaicu-Păun.

Pe 23 aprilie, standul României va găzdui o întâlnire cu dramaturgul Matei Vişniec, care li se va alătura apoi romancierilor Florina Ilis şi Oleg Serebrian la masa rotundă cu tema „Rolul scriitorului în cetate: adevăr şi propagandă”, moderată de Hubert Artus, la Café Raconter (Grand Palais Éphémère).

„Ce mai rămâne din iubirile noastre? Vestigii arheologice ale sentimentului erotic” este genericul sub care Cătălin Pavel, scriitor şi arheolog, va discuta despre cartea sa cea mai recentă, „Archéologie de l’amour. De Neandertal au Taj Mahal” (l’Aube, 2022), cu Anca Dan, istoric şi arheolog, şi Jean-Louis Courriol, traducătorul lucrării. Întâlnirea va fi moderată de Aurélie Julia, jurnalistă la Revue de Deux Mondes.

Pe 24 aprilie, scriitoarele Adina Rosetti, Victoria Pătraşcu şi Laura Grünberg, co-autoare, alături de Iulia Iordan şi Cristina Andone, ale volumului „Les Désobéissantes/ Nesupusele” (trad. Sidonie Mézaize-Milon şi Oana Calen, Belleville éditions 2021), vor discuta despre „Libertatea interioară, un act de curaj”. Moderatoarea întâlnirii va fi Florica Courriol.

Următoarea întâlnire din program va fi polono-română: scriitoarele Martyna Bunda, Barbara Klicka, Florina Ilis şi Alina Nelega vor vorbi despre „Imagine şi răsfrângerea ei în oglindă”, într-un dialog moderat de Laura Grünberg.

Programul include două evenimente dedicate benzii desenate: un atelier de desene şi de ilustraţii pentru copii cu vârste începând de la 8 ani propus de Ileana Surducan şi România uimitoare. Prezentare a noii BD franco-române, o întâlnire cu Patrice Reytier, Romain Dutter, Julien Bouquet şi Ileana Surducan, moderată de Mircea Arapu.

Dumitru Crudu şi Alina Nelega, autori traduşi în 2021 în Franţa, vor fi protagoniştii dezbaterii A scrie istoria? Romancierii şi întâlnirea lor cu realitatea, moderată de traducătoarea Florica Courriol.

Standul României va găzdui, de asemenea, sesiuni de autografe la care vor fi prezenţi Radu Bata, Jean Poncet, Linda Maria Baros, Emilian Galaicu-Păun, David Chapon, Matei Vişniec, Oleg Serebrian, Florina Ilis, Georges Banu, Cătălin Pavel, Gabriel Badea-Păun, Dumitru Crudu, Alina Nelega.

Iniţiat de Sindicatul Naţional al Editorilor din Franţa, Festival du Livre are loc în 2022 la Grand Palais Ephémère şi îşi propune să reprezinte „o reconectare la energia vitală a primului salon al cărţii, o regăsire a sentimentului de sărbătoare… şi o celebrare a cărţii – a tuturor cărţilor – şi a lecturii, sub toate formele ei”. Ţara invitată de onoare a acestei ediţii este India.

Festival du Livre, Paris, 22-24 aprilie 2022, este un târg dedicat atât profesioniştilor din domeniul editorial dar şi publicului larg, bucurându-se de o maximă vizibilitate în media franceză.

În noul său format, inaugurat anul acesta – organizator nou, spaţiu nou, concept nou – se aşteaptă aproximativ 100 000 de vizitatori. Intrarea în Grand Palais Ephémère este gratuită, în urma rezervării pe site-ul oficial al Festivalului: www.festivaldulivredeparis.fr/fr/billetterie-de-la-programmation

Pentru ediţia din anul 2022, în standul de ţară organizat de ICR vor fi expuse volume editate de edituri din România şi Republica Moldova şi se vor vinde cărţi ale autorilor români traduse în limba franceză.

Participarea României la Festival du Livre este organizată de Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii şi ICR Paris, în parteneriat cu Ministerul Culturii din România şi cu Ministerul Culturii din Republica Moldova, cu sprijinul Ambasadei României şi al Ambasadei Republicii Moldova de la Paris.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here