România TV și Realitatea Plus, amendate de CNA pentru emisiunile despre situația românilor și a preoților ortodocși din Ucraina / Reacția Ambasadei Ucrainei

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a amendat postul România TV cu 75.000 de lei și postul Realitatea Plus cu 10.000 de lei pentru modul în care au reflectat în emisiunile de știri și dezbaterile din luna ianuarie 2023 subiectul referitor la situația românilor și a preoților ortodocși din Ucraina. În acest context, Ambasada Ucrainei la București a salutat masurile luate de CNA.

Comunicat de presă – Consiliul Naţional al Audiovizualului:
 
„Întrunit în ședința publică din data de 14.03.2023, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate, ca urmare a autosesizării și a sesizărilor primite, pentru modul în care Antena 3 CNN, Realitatea Plus și România TV au reflectat subiectul referitor la situația românilor și a preoților ortodocși din Ucraina, în emisiuni de știri și dezbateri difuzate în luna ianuarie 2023. Constatând încălcarea dispozițiilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, precum și nerespectarea prevederilor art. 64 alin. (1) lit. a), b) și alin. (2), art. 65 lit. b), e) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, Consiliul a decis să aplice următoarele sancțiuni:
– amendă de 75.000 de lei postului România TV (printre titlurile afișate: „Prigoana românilor din Ucraina, cum îi batjocorește Zelenski”; „Vor să ne oprească să vorbim limba română! Îmi iau copiii!”; „Securitatea lui Zelenski continuă prigoana preoților români”; „Preoți scoși cu forța din altar de securitate”; „Biserici devastate, preoți terorizați cu cuțitul la gât”). La stabilirea sancțiunii pentru România TV, Consiliul a avut în vedere și încălcarea prevederilor art. 66 din Codul audiovizualului;

– amendă de 10.000 de lei postului Realitatea PLUS (titluri afișate pe ecran: „Mitropolit din Bucovina de Nord, amenințat cu moartea”; „Duhovnicii români, prigoniți în Ucraina”; „Mărturii din infernul războiului, atac violent la preoții români”).”
Reacția Ambasadei Ucrainei în România:
„Salutăm măsurile Consiliului Național al României pentru monitorizarea și reacția acoperirii manipulative și părtinitoare în cadrul evenimentelor media individuale românești din Ucraina. În special, este o decizie de a impune penalități pe canalele România TV și Realitatea PLUS TV în legătură cu acoperirea minorității naționale române și clerului ortodox din Ucraina în ianuarie 2023.
În fața războiului violent al Rusiei împotriva Ucrainei, ne exprimăm recunoștința pentru solidaritatea fermă a României cu poporul ucrainean și facem apel la o acoperire responsabilă și obiectivă a situației din Ucraina și să nu submineze propaganda rusă.
***
Salutăm măsurile luate de către Consiliul Național al Audiovizualului al României privind monitorizarea și reacționarea la reflectarea manipulatoare și părtinitoare a evenimentelor din Ucraina în unele mass-media din România. În special, este vorba de decizia de a sancționa cu amendă posturile România TV și Realitatea PLUS pentru modul în care au reflectat subiectul minorității naționale române și preoților ortodocși din Ucraina în ianuarie 2023.
În condițiile războiului brutal în desfășurare a rusiei împotriva Ucrainei exprimăm recunoștința României pentru solidaritatea fermă cu poporul ucrainean si îndemnăm la reflectarea responsabilă și obiectivă a situației din Ucraina pentru a nu alimenta propaganda rusă.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here