Rovana Plumb, propunerea României de comisar european, a fost respinsă de comisia juridică a Parlamentului European, „cu o largă majoritate.” Motivul audierii sale excepționale a fost neconcordanța dintre declarația de avere depusă în România și cea depusă la Bruxelles. Plumb a încercat și ieri să-i convingă pe membrii comisiei că nu se ascunde nimic dubios în spatele acestei neconcordanțe, dar nu a reșit. Motiv pentru care i-au cerut să vină azi, din nou, în fața lor cu declaraţia depusă în România tradusă în engleză, ca să dea explicații privind împrumuturile foarte mari care apăreau în ea, dar care nu se regăseau în declarația depusă la Bruxelles.

Împotriva Rovanei Plumb au votat 15 europarlamentari, pentru s-au exprimat 6, iar doi s-au abținut. Fără avizul Comisiei Juridice, Rovana Plumb nu poate intra în audierea din Comisia de Transporturi care ar fi trebuit să urmeze.

Respingerea de astăzi vine în continuarea unui lung șir de semnale primite de Viorica Dăncilă, prin care i s-a atras atenția că Rovana Plumb are șanse mari să fie blocată în Comisia Juridică. Cu toate acestea, Dăncilă a persistat în decizia de a o susține pe Rovana Plumb, un motiv fiind și relația personală clădită între cele două în perioada când ambele au reprezentat PSD în Parlamentul European.

Rovana Plumb ar fi fost întrebată în cadrul audierii Comisiei pentru Afaceri Judiciare (JURI) a PE, despre cele 3 milioane de lei pe care AEP nu le va rambursa PSD, pentru campania la europarlamentare și despre dosarul „Belina”, au declarat surse europene, pentru Mediafax.

Potrivit informațiilor obținute de sursa citată, în cadrul ședinței Comisiei JURI de joi Rovana Plumb a fost întrebată cine este persoană de la care a luat 800.000 de lei și dacă aceasta are vreo legătură cu PSD.

Plumb a explicat că, potrivit legislației naționale, un candidat se poate împrumuta pentru a contribui direct la campania electorală. Ea a susținut că s-a împrumutat de la o persoană fizică, din cercul ei de cunoștințe. Acea persoană nu este membru de partid, nu este o persoană publică și a avut bunăvoința de a o împrumuta. Persoana respectivă ca re i-a acordat împrumutul nu a avut, nu are și nici nu va avea vreo legătură cu domeniul de activitate în care va activa ea, ar mai fi spus Plumb, potrivit surselor citate.

Europarlamentarul Manon Aubry, de la grupul Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică (GUE/NGL) a întrebat-o pe Plumb care este numele persoanei de la care s-a împrumutat și cum comentează faptul că între 2013-2018 a fost vizată în dosarul „Belina”, însă cercetările în cazul ei nu au mers mai departe, deoarece Parlamentul României nu a încuviințat cererea de urmărire penală formulată de procurori.

Rovana Plumb a răspuns că numele persoanei care i-a acordat împrumutul a fost transmis Comisiei JURI, precizând că va respecta prevederile Codului de Conduită.

Membri ai Comisiei juridice a PE au mai vrut să știe dacă a existat dobândă pentru împrumutul acordat, întrebare la care Plumb a replicat că acea „cunoștință a făcut un gest de solidaritate fără niciun fel de interes”, au precizat sursele europene.

La rândul său, eurodeputatul german Patrick Breyer de la grupul Verzilor a întrebat-o pe Rovana Plumb de ce nu a fost declarat împrumutul de 63.000 de lei primit de la proprietarul unui hotel din Dâmbovița. De asemenea, acesta a dorit să știe cum a returnat aceasta împrumuturi, atâta timp cât nu a avut venituri.

Plumb a spus că împrumutul a fost dat tot în contextul alegerilor parlamentare naționale și ulterior a fost rambursat.

Acuzațiile explicite sau implicite de corupție au ajuns-o din urmă pe Rovana Plumb, după mulți ani în care investigațiile despre averea sa au rămas fără niciun un rezultat.

În urmă cu patru ani, România liberă dezvăluia un episod relativ minor din trecutul Rovanei Plumb, dar care spune multe despre lăcomia și lipsa de scrupule a fostei candidate la funcția de comisar european:

”Familia Rovanei Plumb, actualul ministru al Muncii din Guvernul Ponta foloseşte o maşină înmatriculată în Bulgaria, la fel ca mii de români care au vrut să scape de plata timbrului de mediu. Deosebirea esenţială este că taxa a fost introdusă chiar de Rovana Plumb pe vremea când conducea ministerul Mediului (…)
Totuși, dacă mulți români fac acest lucru și din sărăcie, e inexplicabil cum un demnitar al statului român, care deține patru terenuri și cinci case, potrivit declarației de avere din 2014, refuză să achite o taxă de aproximativ 3.000 de euro, cât ar fi estimativ pentru respectivul Q7, în condiţiile în care chiar Guvernul din care face parte o susține.”
Puteți citi investigațita completă, aici: ”EXCLUSIV. Rovana Plumb fentează o taxă dată chiar de Guvernul din care face parte”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here