Europarlamentarul Siegfried Mureşan a afirmat, marţi, că preşedintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ”nu va accepta niciun candidat pentru poziţia de comisar din partea unui guvern aflat în plină procedură de demitere”, notează news.ro.

”După cum v-am spus de câteva zile: preşedinta aleasă a Comisiei Europene nu va accepta niciun candidat pentru poziţia de comisar din partea unui guvern aflat în plină procedură de demitere”, a scris, marţi seară pe Facebook, eurodeputatul liberal Siegfried Mureşan.

Ulterior, acesta a explicat, într-o nouă postare pe Facebook, că Dan Nica a fost refuzat la finalul lunii august. 

Aşa stau lucrurile cu privire la desemnarea comisarului european din partea României:

1. Dan Nica a fost refuzat de preşedinta aleasă a Comisiei Europene la finalul lunii august. Respingerea este una definitivă. E clar că Dan Nica nu va fi acceptat niciodată; nici acum, nici în viitor.
2. Preşedinta aleasă a Comisiei Europene nu acceptă niciun candidat din partea unui guvern aflat în procedură de destituire. Orice discuţie finală pe tema comisarului român va avea loc după votul pe moţiunea de cenzură”,
a scris Siegrfied Mureşan. 

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a respins şi a doua propunere a României pentru postul de comisar european. Ursula von der Leyen refuză cooptarea lui Dan Nica în echipa executivului european, a confirmat pentru Digi24 Nina Andreeva, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Guvernul a transmis luni nominalizarea lui Dan Nica pentru postul de comisar european pentru Transporturi.

Nina Andreevna a declarat pentru Digi 24 că scrisoarea transmisă de Guvernul român ”conţinea numele unui candidat, care fusese deja intervievat de către Preşedintele-ales al Comisiei, dar nu a fost acceptat”.

Dan Nica a fost nominalizat după ce Rovana Plumb nu a fost acceptată din cauza problemelor de compatibilitate.

Propunerea de rezervă anunţată de Guvern este Gabriela Ciot, secretar de stat în MAE.

Întrebată ce o recomandă pe Gabriela Ciot pentru acest post, Viorica Dăncilă afirma, în urmă cu o săptămână: ”Preşedinţia rotativă a Consiliului UE deţinută de România a fost o preşedinţie de succes. Dar am avut nevoie şi de persoane care să reprezinte preşedinţia rotativă în plenul Parlamentului European. Reprezentantul României, al preşedinţiei rotative, a fost Gabriela Ciot. Este un om care cunoaste foarte bine modul de lucru în instituţiile europene şi pentru că am considerat că trebuie să meargă cineva care cunoaşte lucrurile cum este Gabriela Ciot, dar prima opţiune este Dan Nica”.

Siegfried Muresan la evenimentul de prezentare a programului politic al PNL, in Bucuresti, luni, 13 mai 2019. Inquam Photos / Octav Ganea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here