Rusia, către SUA: Trebuie să vorbim, dar Ucraina trebuie să se afle pe agendă

Sursa: X

Rusia consideră presantă necesitatea unor discuţii de securitate cu Statele Unite, dar acestea trebuie să fie „cuprinzătoare” şi să includă subiectul Ucraina, a anunţat vineri Kremlinul, potrivit News.ro.

„Este imposibil să scoatem segmente individuale din complexul general al problemelor acumulate şi nu vom face acest lucru”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat dacă Moscova este pregătită să discute cu Washingtonul despre riscurile nucleare.

„Deci suntem deschişi la dialog, dar la un dialog larg şi cuprinzător care acoperă toate dimensiunile, inclusiv dimensiunea actuală, legată de conflictul din jurul Ucrainei, legată de implicarea directă a SUA în acest conflict”, a declarat Peskov reporterilor.

Statele Unite resping afirmaţia Rusiei conform căreia, prin înarmarea Ucrainei, aceasta a devenit protagonistă directă într-un război menit să provoace o „înfrângere strategică” zdrobitoare Moscovei. SUA susţin că orice negocieri privind războiul au legătură cu Ucraina.
Poziţia rusă, aşa cum a subliniat Peskov, nu este nouă. Dar el a spus reporterilor că lista de subiecte pe care Rusia şi Statele Unite trebuie să le discute creşte.
„În general, acest dialog este foarte necesar”, a spus Peskov. „Este necesar pentru că problemele se adună şi există o mulţime de probleme asociate cu arhitectura globală de securitate”, a adăugat el.
Din punctul de vedere al Washingtonului, Putin este cel care, în al treilea an de război din Ucraina, adaugă teme pe lista preocupărilor legate de securitate.
Săptămâna aceasta, el a vizitat Coreea de Nord, care deţine arme nucleare, a semnat un acord de apărare reciprocă cu liderul de la Phenian Kim Jong Un şi a spus că ar putea furniza arme ruseşti Coreei de Nord ca răspuns la înarmarea occidentală a Ucrainei.
Putin a reiterat, de asemenea, joi că are în vedere revizuirea doctrinei Rusiei privind utilizarea armelor nucleare. Ultimul tratat de control al armelor rămas, care limitează numărul de focoase nucleare strategice pe care Rusia şi Statele Unite le pot desfăşura, urmează să expire în 2026.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here