Rusia desemnează o nouă serie de ”agenţi ai străinătăţii”

Sursa: Pixabay

Autorităţile ruse au declarat miercuri un ONG cunoscut şi 22 de persoane drept „agenţi ai străinătăţii”, o clasificare controversată sinonimă cu constrângeri importante şi pe care Moscova o utilizează tot mai mult împotriva vocilor critice, relatează AFP.

Ministerul rus al Justiţiei a publicat această listă pe site-ul său de internet, scrie Agerpres.

În Rusia, organizaţiile sau personalităţile desemnate „agenţi ai străinătăţii” trebuie să se înregistreze la autorităţi, să efectueze lungi demersuri administrative şi să indice cu claritate acest statut în toate publicaţiile lor, inclusiv în tweet-uri.

Potrivit Moscovei, această listă priveşte în special organizaţii finanţate din străinătate şi care au activităţi „politice” în Rusia.

Printre persoanele nou declarate „agenţi ai străinătăţii” se află Piotr Verzilov, creator al site-ului Mediazona, specializat în monitorizarea afacerilor judiciare legate de opoziţie.

Acest militant a fost anterior membru al grupului contestatar Pussy Riot şi a fost victima în 2018 a unei grave otrăviri pe care o impută Kremlinului.

„Este o măsură profund discriminatorie”, a comentat Serghei Smirnov, inclus şi el pe noua listă, redactor şef al site-ului Mediazona. El a comparat această clasificare cu cea de „duşman al poporului” în timpul terorii staliniste.

ONG-ul OVD-Info, una dintre cele mai bune surse în Rusia pentru monitorizarea arestărilor în timpul manifestaţiilor opoziţiei, a fost de asemenea clasificat „agent al străinătăţii”.

Mai mulţi membri ai ONG-ului de supraveghere electorală Golos (Voci – n.r.), care denunţă cu regularitate fraude în timpul scrutinelor în Rusia, s-au alăturat şi ei listei. Acest proiect a fost deja clasificat la jumătatea lui august „agent al străinătăţii”.

În ultimele luni în special, jurnalişti, militanţi şi media de opoziţie au primit clasificarea de „agenţi ai străinătăţii”.

Registrul include acum 72 de jurnalişti şi media. Peste 80% dintre ei au fost adăugaţi în ultimele zece luni, după ce această desemnare a putut fi aplicată şi în cazul indivizilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here