Rusia profită de războiul din Ucraina și își mărește influența în alte zone la o scară fără precedent

Cu ochii întregii lumi ațintiți astăzi asupra Ucrainei, Rusia profită de momentul și își mărește influența în Africa la o scară fără precedent. ”Se întâmplă de mulți ani. Din perspectiva Moscovei, aceasta este o protecție strălucită împotriva a ceea ce se întâmplă în Ucraina chiar acum. Rușii și-au creat un teren pentru ei înșiși” – spune dr. Aleksander Olech de la Institutul Noii Europe într-un interviu pentru Onet.pl.

Anul 2018. Stadionul Barthelemy Boganda din Bangui, Republica Centrafricană. La mijloc, participantele concurează pentru titlul de Miss. Afară, rușii duc o luptă pentru inimile și mințile africanilor. Steaguri rusești împodobesc pereții prăbușiți. Sigla companiei de minerit de diamante Lobaye Invest, care se presupune că este strâns asociată cu Kremlinul, este vizibilă clar pe panourile publicitare care informează despre sponsorii evenimentului. Așa finanțează Moscova primul concurs de frumusețe din ultimii trei ani.

Pe stadion apar în jur de 100 de oameni. În afară de participantele îmbrăcate în costume rafinate și care defilează pe tocuri înalte, evenimentul este urmărit în principal de familii și oficialități. Totuși, acesta nu este cel mai important lucru. Ceea ce contează este efectul. Un fulger, mult sclipici, dar și speranță pentru un viitor mai bun. Acesta este un semnal că Rusia intenționează să acționeze eficient nu numai militar, ci și cu „forță soft” în fosta colonie franceză, încercând să profite de starea de spirit a societății, încă sfâșiată de acțiunile colonizatorilor europeni, care au părăsit țara cufundată în haos.

Rușii profită de sentimentele anti-occidentale nu numai acolo, ci și pe tot continentul. Ei le creează singuri, promițând multe. Acestea sunt promisiuni de cooperare energetică strânsă sau cooperare militară, cam și cum ar arunca o undiță. Nimeni nu poate promite atât de mult cât poate promite Rusia. Cel mai adesea sunt promisiuni goale” – spune Aleksander Olech de la Institutul Noii Europe, coautor al raportului „Angajamentul militar al Federației Ruse în Africa”, într-un interviu acordat Onet.

Efectele multor ani de eforturi ale Rusiei au fost vizibile în mod deosebit pe 2 martie 2022. Statele membre ale Adunării Generale a ONU au votat în majoritate covârșitoare în favoarea rezoluției care condamnă ferm războiul președintelui rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei. Din 54 de țări africane, 28 au votat pentru. În timp ce doar Eritreea, dintre cei 26 rămași, a fost împotriva rezoluției, neutralitatea celor 25 de țări rămase este îngrijorătoare. Acesta este semnalul Moscovei către lume și rezultatul multor ani de ofensivă politică și război informațional al Rusiei în unele părți ale Africii.

 

*Rusia – Africa. Pentru inimi și minți

 

Grupul Wagner își poate consolida forțele în Africa în numele Rusiei. În acest scop, folosește recrutarea în țările africane și promite foarte mult, de la burse până la vizite în Europa. Pentru a-și desfășura operațiunile, „wagneriștii” folosesc experiența unor soldați africani care cunosc terenul, specificul regiunii și al oamenilor. Aceasta, din păcate, este o capodoperă a Rusiei” – explică Aleksander Olech.

După cum subliniază expertul, Kremlinul s-a concentrat în primul rând pe acordurile militare și energetice. ”Se întâmplă de mulți ani. Din perspectiva Moscovei, aceasta este o protecție strălucită împotriva a ceea ce se întâmplă în Ucraina chiar acum. Rușii și-au făcut un teren. Nimeni nu s-a concentrat vreodată pe acordurile energetice, pe care Rusia le dezvoltă dinamic de ani de zile, sporindu-și prezența, de exemplu, în Algeria, Libia, Egipt, CRA, Mali, dar și în Ciad, Nigeria, Angola, Mozambic și Zambia”, spune Olech.

Rușii profită de retragerea țărilor occidentale din Africa. Cel mai bun exemplu este Mali. Kremlinul a purtat o bătălie pentru atenția online, hrănind narațiuni anti-franceze, de exemplu pe Facebook, chiar înainte de sosirea Grupului Wagner. Acesta a umplut în cele din urmă spațiul gol lăsat de francezii forțați să se retragă. Ei părăsesc Mali, printre altele datorită atitudinii anti-occidentale a populaţiei locale. Astăzi, malienii îl susțin pe Putin, nu pe Volodymyr Zelensky, în războiul din Ucraina.

Internetul este una dintre armele principale ale Kremlinului. În Africa de Sud, pe de altă parte, rușii promovează materiale care sugerează prezența laboratoarelor chimice și biologice americane în Ucraina, lansând știri false despre „crimele de război din Ucraina” și alimentează sentimentele anti-occidentale.

Țintele Kremlinului sunt în principal țările care au probleme – cu puterea, rebelii, sau probleme financiare – recent Burkina Faso, Sudanul, Republica Centrafricană, dar și Etiopia și Kenya. ”Este vorba despre conștientizarea faptului că Rusia este, în opinia țărilor africane, o superputere care sprijină anumite țări. Alternativa este cuvântul cheie. Până la urmă, țările africane simt că au de ales, cu atât mai mult cu cât Rusia nu impune soluții politice”, spune Aleksander Olech.

*Nimic gratuit

Moscova, notează analistul, pune bazele pentru sine. Potrivit unui raport al Institutului Tony Blair pentru Schimbare Globală, rușii se străduiesc să revină la legături mai strânse cu țările africane de pe vremea Uniunii Sovietice. Moscova sprijină comunitățile locale și, sub pretextul menținerii stabilității, vrea să devină garantul securității în regiune.

În schimb, rușii se așteaptă la beneficii reale. Republica Centrafricană are numeroase zăcăminte de țiței, dar și aur, uraniu și diamante. La rândul său, Mali are zăcăminte bogate de aur și uraniu. În plus, potențialul petrolier este estimat a fi unul dintre cele mai mari din regiune.

Întregul continent este plin de resurse naturale. Vorbesc despre zăcăminte de platină, nichel, cupru, aur, dar și bauxită, fosfați, cobalt și diamante. Toate aceste resurse sunt necesare pentru ca Rusia să continue funcționarea statului, dar și să poarte războiul din Ucraina, mai ales în fața buclei de înăsprire a problemelor financiar ale Kremlinului din cauza adâncirii sancțiunilor economice ale Occidentului.

Rusia profită de slăbiciunea statului și de conflictele prelungite pentru a-și asigura concesiuni miniere și tranzacții lucrative cu arme. Implicarea Rusiei în Africa este dictată de aspirația strategică de a obține statutul de mare putere, însă de câteva luni prioritatea este să câștige favoarea țărilor africane și, ca urmare, a materiilor prime necesare războiului.

Există și un al treilea motiv, poate cel mai important pentru Kremlin. ”Țări precum Algeria, Libia, Egipt, Nigeria, Guineea și Angola pot garanta o alternativă la gazul rusesc. Rușii nu vor să se creeze o alternativă pentru Europa la gazul rusesc, de aici toate aceste acorduri militare și energetice pe mai mulți ani”, rezumă Aleksander Olech.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here