Șamanul anti-Putin, plecat pe jos spre Moscova, ar fi fost răpit de bărbați înarmați

Foto: Aleksandr Gabișev

Aleksandr Gabișev, șamanul plecat pe jos până la Moscova pentru a se confrunta cu Vladimir Putin, ar fi fost răpit de mai mulți bărbați mascați și înarmați, despre care se crede că ar face parte din forțele de securitate, relatează The Moscow Times.

Răpirea lui Gabișev (51 de ani) s-ar fi petrecut în apropierea satului Vydrino, în apropierea graniței dintre Republica Buriația și regiunea Irkuțk. Presa locală scrie că nu se cunoaște locația în care șamanul a fost dus.

„Serviciile de securitate au blocat autostrada, încercuind rapid tabăra noastră, și s-au îndreptat spre cortul șamanului”, a declarat un martor, sub condiția anonimatului, pentru Radio Europa Liberă.

Potrivit unui alt martor din tabăra improvizată, Aleksandr Gabișev ar urma să fie pus acuzare pentru formarea unei grupări extremiste.

„Fără a ne explica nimic, ne-au trântit cu fața la pământ. L-au trezist și nu l-au lăsat nici măcar să se îmbrace. Nu știm unde se află acum, oamenii noștri s-au dus să îl caute în Ulan-Ude (capitala Republicii Buriația – n.r.)”, a declarat pentru revista SNOB Dmitri Kriukov, unul dintre susținătorii șamanului.

Alexei Tsydenov, liderul Republicii Buriația, a reacționat pe Facebook pe marginea acestui subiect: „Cred că toți ar trebui să ne potolim un pic”.

„Demonul” Vladimir Putin

Sute de persoane au protestat săptămâna trecută în Ulan-Ude față de arestarea mai multor susținători ai lui Aleksandr Gabișev.

Povestea lui Gabișev a atras recent atenția presei internaționale, după ce acesta a hotărât să plece la Moscova pentru o confruntare „vrăjitorească” cu președintele rus Vladimri Putin, pe care îl consideră un „demon” care „cultivă o iluzie a fricii”.

Gabișev susține că nu este orice fel de șaman, ci „luptător șaman”.

În martie, înhămat la o ricșă cu câteva bagaje, șamanul, originar din Republica Iakuția, a pornit pe jos spre Moscova. Un drum lung de 8.000 de kilometri desparte Iakuțk, capitala Iakuției, de capitala Federației Ruse.

Bărbatul străbate zilnic câte 20 de kilometri. Ocazional, Gabișev găsește și câte un camarad care îl însoțește o bucată de drum, cărându-i ricșa. „Deocamdată, este doar un marș de protest. Dar suntem oare pregătiți să folosim forța, dacă situația o va impune? Răsturnarea lui Putin este singurul meu scop”, mărturisește Gabișev.

Recent, Gabișev, îmbrăcat într-un tricou cu Che Guevara, a poposit în orașul Chita, pe ruta transiberiană, la 2.000 de kilometri de casă, unde a fost întâmpinat peste 7.000 de persoane. „Libertate pentru administrațiile locale. Asta este legea! De acum înainte, Putin nu mai are nicio putere asupra voastră. Trăiți liberi!”, a strigat Gabișev într-un microfon către mulțime.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here