Ghizdeanu, o piesă cheie a regimului Dragnea, dat afară de Orban. Cum a folosit PSD Comisia de Prognoză

Ion Ghizdeanu. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Una din primele măsuri luate de noul guvern a fost cea a demiterii lui Ion Ghizdeanu din funcția de șef al Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză.

Un personaj controversat al guvernării PSD-ALDE, aflat la comanda unei instituții căreia fosta putere i-a conferit atribuții tot mai largi, Ghizdeanu și-a dobândit în ultimii ani o aură de funcționar servil.

Ion Ghizdeanu a activat la vârful Comisiei timp de aproape 20 de ani.

Activitatea acestuia s-a aflat însă permanent în atenția PNL, cu precădere în atenția noului ministru al Finanțelor, Florin Cîțu.

Iată ce scria acesta din urmă în ianuarie a.c.: „Numele acestei instituții care deservește nemijlocit interesele lui Dragnea și Vîlcov, lucrează numai pentru ei, este Comisia Națională de Strategie și Prognoză. Angajații acestei instituții în frunte cu șeful lor, Ion Ghizdeanu, elaborează “prognoze” și “strategii” care nu au nicio legătură cu programul de guvernare al PSD. Dragnea și Vîlcov folosesc CNSP pentru că nu au încredere în oamenii de la MFP și BNR. Astfel, au apelat la această instituție care până mai ieri nu prea făcea nimic în România. Această instituție este condusă de un om care a slujit credincios guvernările PSD(fie că erau sub Ponta fie că erau sub Dragnea). Pentru cei doi, pesedizarea acestei instituții era vitală. De aici pleacă către publicul larg și instituțiile UE toate estimările indicatorilor macro economici. De aceea pentru Dragnea și Vîlcov a devenit o prioritate pesedizarea CNSP, pentru că doar așa pot să ascundă dezastrul din economie și mai ales să manipuleze situația reală”.

Cu doi ani înainte, tot Cîțu, din poziția de vicepreședinte al Comisiei de buget-finanțe a Senatului, acuza instituția condusă de Ion Ghizdeanu de falsificarea unor parametri esențiali. „Există suspiciuni că instituţia Comisia Naţională de Prognoză( CNP) a comis o ilegalitate pentru ca PSD şi guvernul condus formal de Sorin Grindeanu să poată justifica bugetul pe 2017. Mai exact, CNP a fost obligată să-şi revizuiască prognozele în linie cu cele prezentate de PSD şi Liviu Dragnea şi să ofere o bază legală pentru întocmirea bugetului pe 2017. Explicaţia este simplă: pentru ca PSD să-şi poată realiza propunerile faraonice, avea nevoie de un PIB mai mare în 2017. CNP avea un PIB mai mic”.

Cum a fost umflată Comisia lui Ghizdeanu – câteva momente detalii

  • A fost împinsă să se ocupe chiar și de expropierile pentru marile proiecte de investiții derulate prin parteneriat public privat.
  • În decembrie 2018, Guvernul Dăncilă a decis ca instituția condusă de Ion Ghizdeanu se va ocupa de investiţiile. Mai exact, va dispune ce fel de investiții pot face primăriile şi universităţile din România cu alocările din Fondul Suveran de Investiţii locale. Suma aflată la dispoziție: 10 miliarde de euro în următorii 20 de ani.
  • A primit dreptul de a „tăia și spânzura” în materie de lucrări prin parteneriat public privat, celebrul PPP. Anul acesta, însă, au apărut și acuzații dure din partea unor companii private. Asocierea spaniolă Acciona Concessions – FCC s-a plâns chiar Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor că a fost exclusă din procedura PPP Ploiești-Brașov inclusiv din cauza neînțelegerii de către Comisia Națională de Strategie și Prognoză, organizatoarea licitației, a specificului unui Parteneriat Public Privat.
  • Recent, G4Media dezvăluia că, deși demis, Guvernul Dăncilă vrea să acorde chinezilor un contract major: construirea autostrăzii Ploiești-Brașov în parteneriat public-privat. Contractul urma a fi semnat de Comisia Națională de Strategie și Prognoză.

Foto: INQUAM/Octav Ganea

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here