Zeci de locuri de joacă amenajate în parcurile din Sectorul 1 au început să dispară în ultimele săptămâni, urmând a fi înlocuite de Administrația Domeniului Public din sector pe ultima sută de metri a mandatului actualei administrații deși au stat nefolosite încă din martie. Afacerea ar costa cel puțin 7.3 milioane de euro, bani dați nu se știe cui și pe ce criterii de șeful ADP-ului din sector, judecat de mai bine de doi ani pentru luare de mită, dar încă în funcție și, implicit, șef peste un buget de peste 30 de milioane de euro în 2020, dezvăluie ziare.com.

Spațiile de joacă amenajate pentru copii în Sectorul 1 au început să dispară, ca și cum nu ar fi existat niciodată. În locul lor au rămas, pe alocuri, câteva borduri, cărămizi sau niște paleti, toate împrejmuite, semn că în aceste zone se fac lucrări.

Contactați miercuri, 23 septembrie, de reporterii ziare.com, reprezentanții Biroului de Presă al Primăriei Sectorului 1 nu au putut explica ce anume se întâmplă cu fostele locuri de joacă din Parcul Kiseleff.”Nu știam că e vreo problemă cu ele, ați sunat la ADP?„, a fost răspunsul autorității locale la telefoanele reporterului.

Prin telefon, reprezentanții ADP Sector 1 nu au știut să răspundă la prea multe întrebări. Am aflat doar că unele dintre locurile de joacă acum distruse trec printr-un proces de ‘resistematizare’.

Unele se află în proces de resistematizare, se schimbă aparatele vechi și se refac, cum ar veni”, a declarat angajata care a răspuns la telefon, după care a solicitat întrebările în scris.

Administrația, șpaga și milioanele

În urmă cu patru ani fără cinci zile, la începutul mandatului actualei administrații, Consiliul Local aproba, prin hotărârea 158/2016, „sistematizarea și resistematizarea tuturor locurilor de joacă aflate în administrarea Administrației Domeniului Public Sector 1”, precum și identificarea de spații pentru amenajarea unora noi. Conform unor surse din consiliul local, inițiativa a aparținut grupului de consilieri USR.

Hotărârea are și o anexă, un inventar al tuturor locurilor de joacă pentru copii de pe teritoriul sectorului, 96 la număr la acel moment, precum și câteva propuneri de zone propice amenajării unora noi.

Arhiva hotărârilor Consiliului Local al Sectorului 1 nu mai atinge subiectul locurilor de joacă pentru copii până în 30 octombrie 2018. Abia atunci, printr-o nouă hotărâre, nr. 347/2018, Consiliul Local aproba un buget total de aproximativ 7,3 milioane de euro pentru „sistematizarea și resistematizarea” unui număr de 68 de locuri de joacă pentru copii.

Această hotărâre conține, de fapt, documentația de avizare și indicatorii tehnico-economici ai lucrării. Suma totală, de 7,3 milioane de euro, obținută adunând valoarea tuturor celor 68 de proiecte, urma a fi suportată din bugetul sectorului, cel mai mare buget al unei unități administrativ-teritoriale din România, conform Institutului Național de Statistică.

Hotărârea nu a trecut însă ușor. Secretarul Consiliului Local, Daniela Nicoleta Cefalan, reprezentat la ședință de o subalternă, a refuzat să contrasemneze actul normativ, pe motiv că documentația de avizare era, practic, maculatură. Nu cuprindea situația juridică a tuturor terenurilor în cauză la acel moment, nu preciza valori minime și maxime pentru lucrările ce urmau a fi executate, iar devizul general în cazul a 19 dintre cele 68 de investiții propuse era greșit.

Aproape o treime

„Apreciind că doar o maximă rigoare și raportare la dispozițiile legii – lato sensu, cat și stricto sensu – în ceea ce privește pregătirea elaborării, redactarea, adoptarea și intrarea în vigoare a actului administrativ poate să confere acestuia caracterul de legalitate si să susțină prezumția legalității actului administrativ, (…) fata de aspectele mai sus invederate consider că hotărârea adoptată de Consiliul Local al Sectorului 1 (hotărârea 347 din 2018, n.r.) al municipiului București nu respectă normele legale în materie, motiv pentru care refuz contrasemnarea”, a scris în motivarea refuzului secretarul Consiliului Local al Sectorului 1.

Ziare.com a solicitat ADP Sector 1, în baza Legii 544/2001, să lămurească cine sunt beneficiarii acestor contracte, având în vedere că lucrările pe care le vor presta sunt plătite cu 7,3 milioane de euro din bugetul sectorului 1, deci din bani publici, precum și cum anume a fost atribuit contractul și de ce se execută acum, după șase luni în care locurile de joacă pentru copii au fost închise prin decizii guvernamentale impuse în contextul pandemiei de coronavirus.

ADP Sector 1 a înregistrat cererea, dar până la momentul publicării acestui text nu a răspuns întrebărilor.

Nici Alin Vieru, șeful ADP Sector 1, nu a putut fi contactat. Avea telefonul închis.

Directorul general al ADP Sector 1, Alin Vieru, membru PSD și „om de încredere” al primarului Tudorache, este judecat pentru luare de mită. Unul dintre complicii săi la fapta de luare de mită, un subaltern de-ai sau din ADP, și-a recunoscut faptele și a încheiat cu procurorii DNA care au instrumentat dosarul un acord de recunoaștere a vinovăției.

Ca să fie bine, să se deruleze contractul în liniște si să nu mai fie probleme cu plățile”, îi spunea Vieru, prin subalternul intermediar, patronului unei firme de pază de la care așteptă, spun procurorii, zece la sută din contractul în valoare de 1.8 milioane de lei.

Spaga pentru Vieru a reînviat USL la Sectorul 1. În 2017, la momentul luării de mită de care Vieru este acuzat, acesta i-a spus angajatului său, care primise o parte din banii ceruți de șeful sau de la patronul firmei de pază pe care acesta din urmă îl extorca, să-i ducă banii direct unuia dintre consilierii liberali de la Sectorul 1, Daniel Chirvasa. Și acesta este trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă, întrucât nu a recunoscut primirea banilor de la subalternul lui Vieru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here