Saudi Aramco, cea mai mare companie petrolieră din lume, va fi listată la bursă.

Saudi Aramco, cea mai mare companie petrolieră din lume, va fi listată la bursă. Prințul Moștenitor Mohammed din Salman a dat în sfârșit undă verde pentru acest demers, a scris Reuters. Anunțul oficial va fi făcut mâine, când începe practic „campania” publică pentru atragerea de investitori înainte de listarea propriu-zisă.

Oficiali de la Saudi Aramco și investitori au purtat discuții intense în ultimele zile, astfel încât firma că primească o valoare de piață cât mai apropiată de 2000 de miliarde de dolari atunci când va fi listată la bursă. Prințul Mohammed bin Salman susține această sumă, în timp ce analiștii financiari și oamenii din companie cred că Saudi Aramco valoarează 1500 de miliarde de dolari.

Chiar și la aceste preț, gigantul de stat va fi peste cele mai valoroase companii din prezent, Microsoft și Apple, care au o capitalizare de piață de circa 1000 de miliarde.

Arabia Saudită vrea să vândă doar 1-2% din acțiunile Saudi Aramco, dar asta ar putea aduce un plus de 20-40 de miliarde de dolari în conturi. Saudi Aramco ar putea depăși Alibaba, care a adunat 25 de miliarde în prima zi pe bursă și care deține recordul pentru cea mai mare listare inițială

Scoaterea Saudi Aramco pe piață este piesa centrală a planului Prințului Moștenitor Mohammed din Salman de diversificare a economiei saudite și de reducere a dependenței țării de petrol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here