Scandal pe buletinele cu cip. Patriarhul Daniel, acuzat în presa ortodoxă

Foto: Inquam Photos / George Calin

În urmă cu câteva zile, Ministerul de Interne a supus dezbaterii publice schimbarea actelor de identitate începând cu 2021. Noile buletine vor fi de dimensiunea unui card bancar, vor avea încorporat un CIP-electronic ce va conține două amprente ale titularului și datele de identificare facială. Actul va fi obligatoriu, începând cu vârsta de 12 ani și va respecta normele impuse de Uniunea Europeană, scrie site-ul Ziariștii.com.

Noul act de identitate nu e obligatoriu, în comunicat se precizează că persoanele care nu doresc să-l facă pot alege unul fără CIP, dar cu un astfel de buletin nu se mai poate călători în uniunea Europeană.

Patriarhia Română, prin Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt, a susținut că nu are nicio obiecție vizavi de această decizie: „Nu se pune nicio problema. Problema cipurilor nu e o problema cu relevanţă spirituală, religioasă, deci din aceasta perspectivă nu exista o poziţie negativă a Bisericii. A bisericilor. Adica nu am cunoştinţă ca vreo biserică din cele prezente să aibă vreo poziţie critică”.

Reacția trebuia să aibă rolul de a evita o dezbatere aprinsă în jurul CIP-urilor din actele de identitate asemănătoare cu cea care a avut loc atunci când s-a decis schimbarea pașapoartelor.

Dar ea s-a întors împotriva Patriarhului Daniel care e criticat de presa ortodoxă pentru comunicatul dat de patriarhie.

„Patriarhia îi trădează din nou pe credincioșii ortodocși: ecumenism plus dictatură biometrică”, este titlul unui editorial publicat de „Mărturisirea Ortodoxă”.

Iar într-un alt articol publicat pe „Theodosie.ro”, se arată răspicat: „declarația d-lui Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, este în contradicție cu învățătura părinților duhovnicești contemporani, fără a mai zice de tradiția de veacuri a Bisericii”.

Articolul integral pe Ziariștii.com

Foto: INQUAM/George Călin

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here