Schimbare de atitudine la Teheran: Poliția a primit consemnul „reţinerii” față de protestatari

Comandantul Poliţiei din Teheran a anunţat luni că a primit consemne de „reţinere” faţă de manifestaţii ale furiei vizând autorităţile, observate de sâmbătă seara, după ce Iranul a recunoscut că a doborât din eroare un avion ucrainean, relatează AFP, potrivit News.ro.

„Poliţia a tratat persoanele care s-au adunat cu răbdare şi toleranţă. Poliţia nu a tras deloc asupra adunărilor, pentru că reţinerea era pe ordinea zilei poliţiştilor din capitală”, a declarat generalul Hossein Rahimi, citat de televiziunea de stat.

Forţele armate iraniene au recunoscut sâmbătă că zborul PS752 al companiei ucrainene Ukraine International Airlines (UIA), care s-a prăbuşit la 8 ianuarie după ce a decolat de la Teheran, a fost doborât cu o rachetă, „din greşeală”, în contextul în care apărarea ţării era în stare de alertă la nivel de „război”, de teama unui atac american.

Anunţul cu privire la vina forţelor armate a creat un şoc în Iran şi un val de indignare.

Încă de sâmbătă, o ceremonie de omagiere a victimelor la o universitate de la Teheran s-a transformat într-o manifestaţie împotriva autorităţilor, la care s-a strigat „Moarte mincinoşilor” şi care a fost dispersată de poliţie.

Duminică seara au avut loc, din nou, adunări ale furiei, de o amploare dificil de evaluat.

Înregistrări video – publicate pe reţele de socializare, dar care nu au putut fi autentificate – sugerează că mai multe persoane ar fi fost rănite în tiruri cu gaze lacrimogene.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here