Forţe loiale generalului Khalifa Haftar care desfăşoară de mai multe luni o ofensivă militară pentru cucerirea capitalei libiene Tripoli au blocat sâmbătă exporturile de petrol în principalele porturi ale ţării, în ajunul desfăşurării unor negocieri internaţionale de pace la Berlin, informează dpa şi AFP.

Într-un comunicat de presă, compania naţională de petrol (NOC) a anunţat oprirea exporturilor către porturile Brega, Ras Lanuf, al-Sedra şi al-Hariga, considerate plămânii economiei libiene, scrie Agerpres.

Acest blocaj va determina o scădere a producţiei ţării de la 1,3 milioane de barili pe zi la 500.000 şi un deficit de 55 de milioane de dolari pe zi, potrivit companiei.

Exporturile de petrol sunt principala sursă de venit naţional pentru Libia. În 2019, veniturile din exporturile de petrol au ajuns la aproximativ 42 de miliarde de dolari, conform NOC.

Oprirea exporturilor de aur negru este un semn de protest împotriva intervenţiei turce în ţară, potrivit triburilor şi forţelor loiale mareşalului Khalifa Haftar, care controlează estul ţării şi este în conflict cu guvernul de uniune naţională de la Tripoli (GNA), recunoscut de ONU.

Forţele pro-Haftar consideră că veniturile din petrol distribuite de GNA sunt folosite pentru a plăti luptători din afară, în special din Turcia.

Mareşalul Haftar, care în aprilie 2019 a efectuat un atac pentru cucerirea capitalei, este aşteptat să participe duminică la conferinţa internaţională privind Libia de la Berlin, organizată la iniţiativa Organizaţiei Naţiunilor Unite, la fel ca rivalul său Fayez al-Sarraj, şeful GNA. Cei doi vor fi la Berlin, a declarat ministrul german de externe, Heiko Maas, cotidianului Bild.

Cele două tabere rivale din Libia respectă un armistiţiu de duminica trecută, la iniţiativa Moscovei şi Ankarăi, dar se acuză reciproc de „încălcări”.

Sâmbătă, într-un articol publicat pe site-ul Politico, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a avertizat Europa în legătură cu o resurgenţă a grupărilor jihadiste în cazul în care GNA este răsturnat şi şi-a exprimat determinarea de a proteja cu toate mijloacele guvernul libian recunoscut de ONU.

Dezordinea şi tulburările politice a afectat Libia din 2011, după răsturnarea şi execuţia dictatorului Muammar al-Gaddafi. Ţara nord-africană are în prezent două administraţii concurente: guvernul susţinut de ONU cu sediul în capitala Tripoli şi guvernul aliat cu Haftar cu sediul în oraşul Tobruk din estul ţării controlat de mareşal.

La conferinţa internaţională pentru soluţionarea conflictului armat din Libia ce va avea loc duminică la Berlin vor participa reprezentanţi din SUA, Rusia, Marea Britanie, Franţa, China, Turcia, Italia şi ai ONU.

Ofensivă militară pentru cucerirea capitalei Tripoli dusă de nouă luni de mareşalul Haftar s-a soldat până în prezent cu moartea a circa 2.000 de combatanţi şi a peste 280 de civili, conform datelor ONU.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here