Circuitul scurt. Cum închide Europa ochii la contrabanda Rusiei cu microcipuri de dublă utilizare

Consecința atacului cu o rachetă rusească asupra unui mall din Kiev. Se crede că atacul a fost efectuat cu o rachetă Kinjal / Sursa: The Insider

În ciuda controalelor și sancțiunilor la export, după izbucnirea războiului ruso-ucrainean, cipurile americane de la Texas Instruments și Analog Devices au continuat să fie importate în Rusia în volume valorând zeci de milioane de dolari. Sunt utilizate în rachetele rusești și sistemele de comunicații prin satelit. Conform analizei The Insider (în rusă – AICI, în engleză – AICI), au acționat ca intermediar în furnizarea de cipuri americane nu numai companii din „țările tradiționale de contrabandă” – China și Hong Kong – ci și din Germania, Lituania, Țările de Jos, Estonia și Finlanda.

Conform declarațiilor vamale rusești, între 1 martie și 30 noiembrie 2022, microcipuri fabricate de Analog Devices, în valoare de 89 de milioane de dolari, și microcipuri fabricate de Texas Instruments, în valoare de 50 de milioane de dolari, au fost importate în Rusia din jurisdicții străine. Multe dintre aceste microcipuri au aplicații militare, potrivit lui Leonid Dmitriev, un expert militar ucrainean, consultat de The Insider.

„Treizeci până la patruzeci la sută dintre microcipuri au analogi militari direcți pentru opțiuni de criptare și decriptare sau mecanisme de țintire cu precizie”, a spus Dmitriev. „Unele dintre elementele descoperite în epavele de rachete sau drone, în Ucraina, au fost identificate în funcție de caracteristici secundare, deoarece s-au fragmentat la impact. Și rușii șterg adesea însemnele fabricii, de pe elemente”.

Datele de import sunt ușor accesibile oricui, prin Import Genius, un site web contra cost care permite oamenilor să examineze traficul vamal într-o serie de țări. Setul de date examinat de The Insider reprezintă doar un mic instantaneu a ceea ce par a fi ample încălcări ale sancțiunilor SUA și UE, în timpul conflictului de 18 luni.

Schema a fost destul de simplă: o companie privată înregistrată într-o țară străină a achiziționat microcipurile produse de Texas Instruments sau Analog Devices, apoi le-a vândut unei companii private de import rusești. Documentele identifică în mod clar natura mărfurilor expediate în Rusia. Importurile au fost apoi înregistrate de Serviciul Vamal Federal Rus. De acolo, destinația lor finală și utilizatorii finali rămân necunoscuți.

Potrivit contractelor de stat analizate de The Insider, majoritatea companiilor rusești de import care au primit microcipurile Texas Instruments sau Analog Devices au vândut la un moment dat și echipamente electronice necunoscute filialelor aparținând instituțiilor de apărare și informații ale Rusiei, inclusiv celor sancționate în mod special de SUA și UE, pentru războiul din Ucraina.

Aceste filiale aparțin Serviciului Federal de Securitate sau FSB (serviciul de securitate internă al Rusiei și una dintre agențiile succesoare ale KGB-ului sovietic); Rosatom, compania care se ocupă de agenția rusă de energie atomică; Rostec, producătorul arsenalului de arme convenționale din Rusia, inclusiv al aeronavelor sale; și Roscosmos, care se ocupă de programul spațial al Rusiei. Filialele relevante produc sisteme radar și de telemetrie radio, drone, camere termice, sisteme de aprindere pentru motoarele de avioane militare, sisteme de ghidare pentru platforme de apărare aeriană, arme ghidate cu laser și motoare rachete. O exploatație a Rosatom, Institutul de Automatizare, produce chiar și arme nucleare.

The Insider a trimis întrebări detaliate către Texas Instruments din Dallas, unul dintre cei mai mari producători de microprocesoare la nivel global, și Analog Devices din Wilmington, Massachusetts. Nu au răspuns.

Sursa: The Insider

Ambele companii, însă, și-au declarat angajamentul de a impune sancțiunile SUA.

O declarație postată în prezent pe site-ul Texas Instruments arată că: „TI nu vinde niciun produs în Rusia sau Belarus… TI respectă legile și reglementările aplicabile în țările în care activăm. Nu sprijinim și nu acceptăm utilizarea produselor noastre în aplicații pentru care nu au fost concepute”.

În mod similar, Analog Devices afirmă că: „După invadarea Ucrainei de către Rusia și în conformitate cu sancțiunile SUA și UE, Analog Devices și-a încetat activitățile comerciale în Rusia și în regiunile susținute de Rusia din Ucraina și Belarus și a instruit prompt toți distribuitorii noștri să oprească livrările produselor noastre în aceste regiuni”.

Sursa: The Insider

SUA au interzis vânzarea fără licență de circuite integrate și echipamente de fabricație americană către Rusia. Restricțiile au afectat și reexportul de microcipuri, inclusiv cele produse folosind tehnologia SUA. Potrivit secretarului american pentru Comerț, Gina Raimondo, lipsa acestor bunuri a forțat Rusia să recolteze chipuri din mașini de spălat vase și frigidere. Sancțiuni similare sunt în vigoare și în UE.

Problema este că încălcările sunt abundente. De asemenea, nu se fac la vedere.

Economistul rus Maxim Mironov a analizat datele vamale rusești și a constatat că în 2022, importurile de semiconductori aproape s-au dublat față de perioada anterioară războiului. O investigație comună a Reuters și Royal United Services Institute (RUSI) a arătat că între 1 aprilie și 31 octombrie 2022, în Rusia au fost importate electronice în valoare de 2,6 miliarde de dolari, din care 777 de milioane de dolari au fost realizate de către firme occidentale, printre ele numărându-se Texas Instruments și Analog Devices.

Raportul RUSI, bazându-se pe site-ul ucrainean InformNapalm, a reconstruit o dronă rusească de recunoaștere care transmite coordonatele precise ale unui convoi de camioane și personal ucrainean. Radioul R-168 Akveduk folosit pentru a transmite acele coordonate, către o brigadă de artilerie rusă, a fost construit cu „un microcontroler fabricat de… Analog Devices și un procesor de semnal digital realizat de Texas Instruments”.

Un importator rus, NPK Fotonika, înregistrat la Sankt Petersburg, a primit microcipuri în valoare de 96.000 USD de la Texas Instruments, între martie și noiembrie 2022, și de 403.000 USD de la Analog Devices, în aceeași perioadă. NPK Fotonika a avut patru contracte în perioada 2014-2018 pentru a vinde, printre altele, microcipuri către Biroul central de proiectare de automatizare. Această companie este deținută de compania rusă de stat, Arme de rachete tactice, și produce, printre altele, dispozitive de orientare pentru rachete balistice.

După cum s-a raportat deja, microcipurile fabricate de Texas Instruments și Analog Devices au fost recuperate din măruntaiele rachetelor hipersonice rusești Kinjal, explodate sau doborâte, din muniții trase în mod regulat în blocuri de apartamente ucrainene și alte infrastructuri civile. Rachetele Kinjal sunt responsabile de uciderea sau rănirea a numeroși civili ucraineni, de la începutul invaziei ruse, în 24 februarie 2022.

Două divizii ale FSB au fost alimentate și ele de către importatori ruși care au achiziționat microcipurile americane. Unitatea militară 35533 dezvoltă electronice și software pentru serviciile de securitate rusești, iar Unitatea 45187 e angajată în cercetare și dezvoltare.

Importatorul rus, Makro Tim, înregistrat la Moscova, a comandat microcipuri în valoare de aproximativ 226.000 USD de la Texas Instruments și 211.000 USD de la Analog Devices, din martie până în noiembrie 2022. Aceeași companie a fost un furnizor obișnuit de electronice pentru Unitatea FSB 35533, între 2011 și 2019, cu cel puțin 86 de comenzi confirmate de microcipuri, alte dispozitive și componente electronice.

O altă companie rusească de import, Microsan, a adus microcipuri Analog Devices în valoare de 1.105.000 USD și microcipuri Texas Instruments în valoare de 527.000 USD, din nou din martie până în noiembrie 2022. În ultimul deceniu, Microsan a încheiat contracte de stat în valoare de cel puțin 5 milioane USD cu o varietate de companii rusești, agenții guvernamentale, printre care Unitățile Militare FSB 35533 și 45187. Unitatea 35533 a cumpărat chiar microcipuri de la Microsan, deși producătorul nu este apare în contractele analizate de The Insider.

Cu toate acestea, cea mai mare parte a microcipurilor companiilor americane a ajuns la importatorii ruși prin China sau Hong Kong, cei doi exportatori de top ai mărcilor comerciale ale Texas Instruments și Analog Devices, de la debutul invaziei.

De exemplu, în mai 2022, o companie din Hong Kong, denumită Hongkong Chip Line International Co. Limited, a vândut un lot de microcipuri AD7450BRZ, fabricate de Analog Devices, unei companii rusești de import, denumită Kvantum și înregistrată la Moscova. AD7450BRZ este un convertor analog-digital pe 12 biți cu un singur canal, recuperat de ucraineni de la rachete Kinjal căzute.

Potrivit lui Leonid Dmitriev, „simplificand lucrurile la maximum, convertorul analog-digital este responsabil pentru transformarea datelor analogice de la senzori în limbajul digital pe care îl înțelege computerul de bord. De exemplu, senzorii îi spun computerului parametrii de telemetrie (viteza, viteza unghiulara, poziția, poziția eleroanelor/clapelor). Modulele analog-digitale traduc parametrii de telemetrie de la senzori (impulsuri electrice) în cod binar și îi transmit mai departe computerului de bord, care compară valorile curente cu cele prescrise la programarea traseului, după care panoul din computer îi spune avionicii să corecteze cursul”.

Rachetă supersonică Kinjal / Sursa: The Insider

În noiembrie 2022, Win Key Limited, altă companie înregistrată în Hong Kong, a trimis 28 de bucăți de microcipuri ADF4351BCPZ-RL7, fabricate de Analog Devices, unei companii rusești de import, denumită Azimut și înregistrată la Moscova. Aceste cipuri sunt sintetizatoare de frecvență în bandă largă, care au fost găsite în dronele rusești Tahion doborâte din Ucraina. În total, din martie până în noiembrie 2022, Win Key a exportat microcipuri Texas Instruments și Analog Devices în valoare de 2,6 milioane USD în Rusia.

În timp ce ar fi de așteptat ca Hong Kong și Beijing să privescă în altă parte când e vorba de restricțiile de export din Vest, datele vamale arată, de asemenea, că unele dintre cele mai pro-Ucraina țări folosesc companiile și porturile în același mod.

Lituania, un susținător ferm al Kievului și un furnizor de peste 436 de milioane de dolari în provizii de arme pentru Ucraina, ocupă locul trei în rândul țărilor exportatoare de produse Texas Instruments în Rusia, conform informațiilor analizate de The Insider. Este urmată de Finlanda, care a aderat la NATO în aprilie, după ce sprijinul popular pentru alianță a crescut în urma invaziei Rusiei. Între timp, Turcia, un alt aliat al NATO, care, în ciuda legăturilor sale strânse cu Rusia, a fost o sursă uriașă de asistență în materie de securitate pentru Ucraina, ocupă locul trei în rândul exportatorilor de microcipuri Analog Devices. Al patrulea este Finlanda și al șaselea este Țările de Jos, care a trimis în Ucraina arme de peste 1,3 miliarde de dolari, inclusiv baterii de rachete de apărare aeriană Patriot, iar conduce acum efortul de a antrena piloți ucraineni să piloteze F-16.

În ciuda faptului că au fost supuse reglementărilor privind sancțiunile din UE, Finlanda, Lituania, Estonia și Țările de Jos au continuat să furnizeze Rusiei echipamente Texas Instruments și Analog Devices prin intermediul companiilor intermediare, din martie până în noiembrie 2022, transporturile livrările în total aproximativ 3,4 milioane de dolari.

Luați cazul Elmec Trade, din Estonia. Această companie a exportat microcipuri Texas Instruments și Analog Devices în valoare de aproximativ 2 milioane de dolari, din martie până în noiembrie 2022, fapt care a atras o atenție internațională intensă. Departamentul de Trezorerie al SUA a sancționat Elmec Trade și partenerii săi comerciali ruși, LLC Kvazar și LLC Spețvoltaj, în mai, invocând în mod special transportul său de „milioane de dolari de electronice către Rusia de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei”. De atunci, proprietatea și managementul Elmec Trade au fost predate unui avocat local din Estonia, Andrus Kasela.

Într-un interviu acordat The Insider, Kasela a spus că firma nu mai funcționează și va fi dizolvată de biroul său de avocatură. Kasela a spus că firma sa de avocatură a achiziționat compania-mamă a Elmec Trade după ce aceasta din urmă a fost adăugată pe lista de sancțiuni. „Conform informațiilor pe care le aveam, a fost adăugată incorect pe listă, din motive greșite”, a spus el. „Din câte știm, compania nu a încălcat nicio sancțiune sau lege”. Cu toate acestea, Kasela a spus că dizolvă compania din cauza a ceea ce susține că sunt costurile juridice mari ale contestării sancțiunilor.

Idatrading, o altă companie estoniană, a furnizat Rusiei microcipuri American Analog Devices pentru 50.000 de dolari, obținând venituri record în 2022. Vladimir Trufanov, unicul proprietar și membru al consiliului de administrație al Idatrading, a declarat pentru The Insider: „Confirm că toate relațiile cu compania rusească, conform perioadei de aplicare a sancțiunilor, au fost încetate. Odată cu introducerea anumitor pachete de sancțiuni, declarațiile de export sunt imposibile. În prezent, compania întreține relații comerciale – nu contrar sancțiunilor – cu China și Republica Turcia. Volumul tranzacțiilor comerciale a scăzut cu aproximativ 80 la sută”.

Trufanov a adăugat: „Desigur, compania este împotriva războiului din Ucraina, unde mor oameni”.

Wwsemicon, din Germania, este un alt exemplu. Până în 2015, aceasta a fost deținută și condusă de Vladimir Avetissjan. Pe baza dosarelor judiciare rusești, The Insider a stabilit că un bărbat cu același nume controlează și o companie rusească, denumită Compel. Înainte de război, Compel a fost distribuitor oficial al produselor Texas Instruments în Rusia. Din martie până în noiembrie 2022, arată datele vamale, Wwsemicon a importat componente electronice Texas Instruments și Analog Devices în Rusia cu peste 1,6 milioane de dolari. Aproape exclusiv, partenerul său rus în aceste tranzacții a fost Compel, un revânzător de lung parcurs de componente electronice către întreprinderile militare de stat ruse.

Woerd-Tech (cunoscută anterior ca Radio-Electronic), o companie olandeză, este deținută de Dmitri Kudriavțev, care a fost arestat în septembrie 2022 în Țările de Jos, pentru eludarea sancțiunilor. Potrivit publicației de știri olandeze Volkskrant, Kudriavțev locuia de zeci de ani în Țările de Jos. A achiziționat și a importat microcipuri, componente pentru drone și butoaie de oxid de ceriu, o substanță cu aplicație pe scară largă, dar care este folosită în electrozi, filtre infraroșu și convertoare catalitice. Kudriavțev a plasat comenzi și apoi a reambalat produsul ca marfă destinată Maldivelor. Destinația lor reală era Rusia. Kudriavțev a fost eliberat pe cauțiune și a fugit în Rusia, în februarie. Volkskrant a relatat că vecinii l-au văzut părăsindu-și casa împreună cu familia, într-o mașină plină.

The Insider a descoperit că Woerd-Tech a exportat în Rusia microcipuri Texas Instruments și Analog Devices în valoare de 1,2 milioane de dolari, din martie până în noiembrie 2022. Printre partenerii săi se numără o companie rusească cunoscută ca furnizor de componente pentru un producător de dispozitive de război electronic.

Niciuna dintre aceste companii europene nu a răspuns solicitării The Insider de a comenta situația.

Potrivit lui Dan Fried, fostul coordonator al Departamentului de Stat pentru politica de sancțiuni, sub președinția lui Barack Obama și a lui Donald Trump, descoperirea și blocarea canalelor pentru exporturi de microcipuri și alte tehnologii de înaltă tehnologie în Rusia este un proces de durată. „Va fi nevoie de conversații serioase cu producătorii și companiile intermediare”, a spus Fried, pentru The Insider. „Protocoalele de cunoaștere a clientului trebuie extinse în lanț. Asta ca să o spunem frumos. Un alt mod de a o spune este că, pentru a face unele companii americane să se concentreze, poate fi necesară amenințarea sau realitatea capetelor înfipte în țepușă, metaforic vorbind”.

Anchetatorii federali din Rusia recrutează copii din estul Ucrainei pentru școlile lor de cadeți

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here