Se preconizează recenzarea obligatorie a potenţialilor recruţi pentru a întări armata unei țări NATO

Sursa foto: Wikipedia

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, propune un nou model de serviciu militar, cu recenzarea obligatorie de potenţiali recruţi pentru a întări armata într-un context de riscuri sporite după declanşarea invaziei ruse împotriva Ucrainei, informează miercuri AFP care citează surse parlamentare, scrie Agerpres.

În virtutea acestui proiect, prezentat de Boris Pistorius în faţa comisiei pentru apărare din Bundestag, camera inferioară a parlamentului, tinerii ce au atins vârsta de 18 ani vor fi obligaţi să răspundă unui chestionar asupra dorinţei şi capacităţii lor de a servi în armată. Tinerele femei îl vor primi de asemenea, însă fără obligaţia de a-l completa, au precizat aceste surse.

Ideea acestei recenzări este atât de a trezi eventualul interes al tinerilor, cât şi, pentru armată, să-i selecţioneze pe cei mai apţi sau mai motivaţi şi să-i convoace pentru un interviu.

Potrivit informaţiilor AFP, decizia de a efectua sau nu un serviciu militar va rămâne cu toate acestea voluntară. Modelul va presupune o formare de bază de şase luni, cu opţiunea de a o prelungi până la 17 luni.

Ministrul va prezenta public această nouă formulă miercuri după-amiază.

Tinerii care şi-au executat serviciul militar se vor ralia rezerviştilor. Cu acest plan, este vorba „exclusiv de capacitatea de a accelara şi a întări rezervele pentru apărarea globală”, a declarat un participant la reuniunea parlamentară.

Obiectivul pe termen lung este de a aduce efectivele Bundeswehr la 460.000 de soldaţi: circa 200.000 activi permanent în armată, restul în rezervă.

În pofida unei campanii de recrutare, numărul de militari activi a scăzut în Germania la 181.500 anul trecut.

Boris Pistorius, în prezent personalitatea politică cea mai populară din Germania, insistă de luni de zile asupra necesităţii de a face armata „aptă de război” pentru a asigura apărarea ţării şi a-şi îndeplini rolul în NATO. După ce i-a redus fondurile la sfârşitul războiului rece, Germania investeşte masiv de doi ani pentru a o readuce la nivel, însă ministrul cere mai multe mijloace.

Cancelarul Olaf Scholz, alături de majoritatea formată din SPD (social-democraţii) şi verzi, aliaţi în cadrul coaliţiei guvernamentale, pledează deocamdată pentru un voluntariat total.

Nu ai dreptul să nu lupți. Cum sunt făcuți pachet și trimiși pe front rușii care aleg pușcăria în locul întoarcerii în Ucraina

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here