Marea Britanie trebuie să fie pregătită să lupte în viitoarele războaie fără Statele Unite ca aliat principal al acesteia, a avertizat secretarul Apărării, într-un interviu publicat de Sunday Times, informează BBC.com. Temerile secretarului britanic al Apărării survin pe fondul îngrijorării că președintele Donald Trump va continua o politică externă din ce în ce mai izolaționistă.

Ben Wallace a declarat că perspectiva ca SUA să se retragă din rolul său de lider mondial în timpul administrației Trump îl ”ține treaz noaptea”.

Această retragere ar putea forța Marea Britanie să își regândească strategiile referitoare la apărare, a adăugat el.

Comentariile sale vin pe măsură ce Marea Britanie se pregătește să efectueze „cea mai profundă revizuire” a securității, apărării și politicii externe a Regatului Unit de la sfârșitul Războiului Rece.

Îmi fac griji dacă Statele Unite se retrag din poziția de lider din întreaga lume„, a declarat Ben Wallace pentru Sunday Times. „Asta ar fi rău pentru lume și rău pentru noi. Ne pregătim pentru ce este mai rău și sperăm la tot ce este mai bun.

Wallace a mai spus că revizuirea apărării ar trebui să fie folosită pentru a face Marea Britanie mai puțin dependentă de SUA în conflictele viitoare.

În ultimul an am avut retragerea SUA din Siria și declarația lui Donald Trump despre Irak, atunci când a spus că NATO ar trebui să preia și să facă mai mult în Orientul Mijlociu„, a completat Wallace. ”Analiza din 2010 care spunea că Marea Britanie va fi în permanenţă parte a unei coaliţii condusă de SUA, nu se mai potrivește cu realitatea.

Suntem foarte dependenți de acoperirea aeriană americană și de serviciile de informații, supraveghere și recunoaștere americane. Trebuie însă să diversificăm activele noastre.

Ben Wallace vorbeşte într-un context special, care precede iminenta ieşire a ţării sale din UE. Un context extrem de sensibil în care, spunea Wallace, forţele armate trebuie să-şi asume un demers modern, subliniind că schimbările care vor urma trebuie „să reflecte secolul XXI“, sugerând că infanteria, spre exemplu, ar putea fi înlocuită de „1000 de hakeri“ sau cu specialişti mai bine antrenaţi pentru a face faţă noilor tipuri de ameninţări. 

Wallace a mai explicat faptul că luna trecută a existat o deficiență de finanțare în bugetul Ministerului Apărării.

.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here