Secretarul Consiliului Securităţii Rusiei, predicții privind viitorul Ucrainei

Ucraina s-ar putea dezintegra „în mai multe state” din cauza politicii ţărilor occidentale, a declarat marţi secretarul Consiliului Securităţii Rusiei, Nikolai Patruşev, într-un interviu acordat oficiosului rus Rossiiskaia Gazeta, citat de EFE.

„Rezultatul politicii Occidentului şi al regimului de la Kiev, aflat sub controlul acestuia, nu poate fi decât dezintegrarea Ucrainei în mai multe state”, a afirmat Patruşev, adăugând că „scenariile tragice ale crizelor mondiale din ultimii ani şi de astăzi sunt provocate de Washington”, scrie Agerpres.

El s-a pronunţat în favoarea planurilor de „demilitarizare” a Ucrainei în cadrul „operaţiunii speciale militare” ruse pe motiv că reînarmarea ţării vecine ar „reprezenta o ameninţare pentru Rusia”, inclusiv din punctul de vedere al „dezvoltării şi utilizării armelor nucleare, chimice şi biologice”.

„În încercarea de a zdrobi Rusia, americanii – prin protejaţii lor de la Kiev – au decis să creeze un antipod la ţara noastră, alegând cu cinism Ucraina pentru aceasta şi încercând să dezbine un popor, în esenţă, unit”, a spus Patruşev, fost director FSB (ex-KGB).

În interviul adresat publicului din ţara sa, secretarul Consiliului Securităţii Rusiei a insistat asupra faptului că „astăzi, singurul lucru care uneşte popoarele care trăiesc în Ucraina este frica de barbaria batalioanelor naţionaliste”.

Săptămâna trecută, armata rusă a recunoscut pentru prima oară că are în vedere nu doar „eliberarea” Donbasului, dar şi deschiderea unui coridor terestru către Crimeea anexată în 2014 şi totodată accederea la regiunea separatistă Transnistria, din estul Republicii Moldova, locuită de o majoritate rusofonă.

Kievul acuză Moscova de „agresiune neprovocată” şi genocid împotriva poporului ucrainean.

Deputatul german Thomas Heilmann din partea Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a depus o sesizare la începutul acestei luni la parchetul din Berlin în legătura cu un articol publicat pe site-ul RIA Novosti de politologul pro-Kremlin, Timofei Sergeiţev, despre „denazificarea” Ucrainei, potrivit Deutsche Welle în limba rusă.

În acest caz, se poate vorbi despre o încălcare a Convenţiei pentru prevenirea şi pedepsirea infracţiunii de genocid, a menţionat reclamantul.

Într-un articol intitulat „Ce ar trebui să facă Rusia cu Ucraina”, publicat pe site-ul agenţiei de stat RIA Novosti pe 3 aprilie, scriitorul şi politologul Sergheiţev pune la îndoială dreptul la existenţă a Ucrainei şi a poporului său, conform DW. Autorul cheamă la o reeducare a generaţiilor de ucraineni sub controlul Rusiei şi la o deucrainizare.

Preşedintele rus Vladimir Putin, care a declanşat un război pe scară largă împotriva Ucrainei la 24 februarie, şi-a explicat decizia prin necesitatea de a lupta împotriva naziştilor din cadrul conducerii de la Kiev.

Articolul a avut un ecou larg pe reţelele de social media, iar foarte mulţi analişti independenţi ruşi l-au catalogat drept „manifest al fascismului rusesc” publicat de o agenţie de presă oficială a Moscovei, potrivit Svoboda.org, care a publicat o serie dintre aceste comentarii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here