Secretarul general al Primăriei Deva şi soţul, reţinuţi pentru trafic de influenţă şi complicitate

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

O femeie – secretar general al Primăriei municipiului Deva -, soţul acesteia, şi el angajat al primăriei, şi o altă persoană au fost reţinuţi de DNA Alba Iulia pentru trafic de influenţă, respectiv complicitate la această infracţiune, transmite News.ro.

Laura Sârbu ar fi primit 40.000 de lei de la un om de afaceri pentru a-i determina pe funcţionari să atribuie firmei acestuia contracte derulate de Primărie şi a-i asigura obţinerea unor documente pentru construirea unei hale. Omul de afaceri a încheiat, anul trecut, un contract pentru reparaţi la adăpostul de urgenţă pe timp de noapte.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Alba Iulia au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând din 31 martie, a inculpaţilor: Laura Sârbu, secretar general al Primăriei municipiului Deva, pentru trafic de influenţă în formă continuată, Hadrian Sârbu, angajat în cadrul Biroului Investitori Relaţii Externe de la Primăria municipiului Deva, pentru complicitate la trafic de influenţă în formă continuată, şi o persoană fizică, administrator al unei societăţi comerciale, pentru complicitate la trafic de influenţă.

„În perioada 2020 – 2021, inculpata Sârbu Laura, în calitatea menţionată mai sus, beneficiind şi de ajutorul soţului ei, Sârbu Hadrian, ar fi primit de la un om de afaceri suma de 40.000 lei şi ar fi pretins de la acelaşi om de afaceri suma de 7.000 euro pentru a-şi trafica influenţa pe care a pretins că o are asupra funcţionarilor din cadrul Primăriei municipiului Deva. Concret, banii respectivi ar fi fost primiţi şi pretinşi pentru traficarea influenţei în scopul atribuirii către societatea omului de afaceri a unor contracte de lucrări în cadrul proiectelor derulate de Primăria municipiului Deva şi pentru a asigura obţinerea de către acesta a documentaţiei necesare construirii unei hale de producţie”, arată DNA.

Conform sursei citate, influenţa s-a dovedit a fi una reală, deoarece, în 5 august 2020, omul de afaceri a încheiat cu Primăria municipiului Deva un contract care avea ca obiect efectuarea unor reparaţii curente la „Adăpostul de urgenţă pe timp de noapte” (aflat în subordinea Direcţiei de asistenţă socială Deva).

„Ca urmare a înţelegerii iniţiale, omul de afaceri, prin intermediul societăţii administrate de cel de-al treilea inculpat, ar fi remis secretarului general al Primăriei municipiului Deva suma totală de 40.000 lei”, menţionează procurorii anticorupţie.

În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Joi, cei trei inculpaţi urmează să fie prezentaţi Tribunalului Alba cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii anticorupţie au beneficiat de sprijin din partea ofiţerilor de poliţie din cadrul Direcţiei de Operaţiuni Speciale şi din partea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Alba.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here