Șeful diplomației franceze: Paramilitarii Wagner jefuiesc „deja” Mali, dar nu caută să îi înlocuiască pe europeni

Mercenari din grupul Wagner

Mercenarii controversatei grupări paramilitare ruse Wagner au început „deja” să jefuiască Mali, dar nu caută să înlocuiască Franţa şi ţările europene în Sahel, a estimat ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, într-un interviu publicat duminică de Journal du dimanche (JDD).

Wagner, „sunt foşti militari ruşi, înarmaţi de Rusia şi însoţiţi de logistică rusă. În Republica Centrafricană, şi-au început prada oferind securitate autorităţilor în schimbul dreptului de a exploata cu impunitate resursele miniere”, a comentat el într-un interviu publicat de ziarul duminical (JDD).

„În Mali, este la fel. În prezent, ei folosesc deja resursele ţării în schimbul protecţiei juntei. Ei jefuiesc Mali”, a criticat şeful diplomaţiei franceze.

„Wagner se foloseşte de slăbiciunea anumitor state pentru a se implanta singură, nu pentru a-i înlocui pe europeni (în Sahel) şi nu numai, pentru a întări influenţa Rusiei în Africa”, a mai afirmat Jean-Yves Le Drian, pentru care obiectivul grupării ruse este „în mod clar de a asigura perenitatea puterii” juntei.

Ministrul francez de externe acuzase gruparea Wagner la mijlocul lunii ianuarie că „sprijină” junta, care doreşte „confiscarea puterii” în Mali, sub pretextul unei lupte antijihadiste.

Câteva sute dintre aceşti soldaţi privaţi s-ar afla în prezent în Mali. Instructori ruşi au fost desfăşuraţi în ultimele săptămâni, în special la Tombouctou, potrivit unor oficiali militari malieni.

Franţa a căutat, fără succes, să descurajeze Bamako de a face apel la serviciile grupării paramilitare. În timp ce Parisul a avertizat că sosirea pe teritoriul malian a mercenarilor din Wagner va fi „incompatibilă” cu menţinerea soldaţilor săi desfăşuraţi în Mali, discursul francez pare să fi evoluat.

În interviul său acordat JDD, şeful diplomaţiei de la Paris a rămas foarte prudent în legătură cu viitorul forţei europene Takuba în această ţară, în contextul în care junta a cerut săptămâna aceasta plecarea din Mali a contingentului danez, membru al forţei.

„Discutăm cu partenerii noştri pentru a lua în considerare tipul de răspuns care trebuie dat la această nouă situaţie. (…) Lupta noastră împotriva terorismului trebuie să continue, dar fără îndoială în alte condiţii”, a explicat el. Întrebat despre o plecare din Mali, ministrul a răspuns: „Nu am spus asta”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here