Semnal prost pentru Putin: ministrul de externe chinez s-a întâlnit cu omologul său ucrainean la New York

Ministrul de externe chinez Wang Yi (foto) a avut o întrevedere vineri, la New York, cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba, prilej cu care a dat asigurări că Beijingul va face apel la respectarea ”suveranităţii şi a integrităţii teritoriale ale tuturor ţărilor”, transmite AFP, citată de Agerpres.

Cei doi demnitari au discutat în marja Adunării Generale a ONU, aceasta fiind prima lor întâlnire de la debutul intervenţiei militare ruse în Ucraina.

Întrevederea, care ar putea agasa Kremlinul, are loc într-un moment când în regiuni ucrainene controlate total sau parţial de Moscova au debutat referendumuri privind alipirea la Rusia.

Aceste referendumuri, calificate drept ‘simulacre’ de către Kiev şi Occident, marchează o escaladare a conflictului din Ucraina.

”Preşedintele Xi Jinping a subliniat că suveranitatea şi integritatea teritorială ale tuturor ţărilor ar trebui să fie respectate”, i-a transmis Wang Yi omologului său ucrainean.

”Îngrijorările justificate ale tuturor părţilor în materie de securitate trebuie să fie luate în serios”, a declarat ministrul de externe chinez, cu referire la temerile ruse legate de extinderea NATO.

În această săptămână, Wang Yi s-a întâlnit deja, la New York, cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov.

”China este mereu angajată în promovarea convorbirilor de pace, fără a rămâne niciodată cu braţele încrucişate, fără a arunca gaz pe foc sau a profita de situaţie pentru a obţine un beneficiu personal”, a spus demnitarul chinez în discuţia cu Dmitro Kuleba.

Beijingul a refuzat să condamne în mod public intervenţia militară rusă în Ucraina şi a criticat sancţiunile occidentale contra Moscovei, dar în această săptămână a reiterat apelul la o ”încetare a focului” în Ucraina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here