Sentimentul anti-vaxx de odinioară

Sursa: Pixabay

„Cel mai bun factor predictiv de absorbție a vaccinului, pentru fiecare stat american, nu este apartenența politică, ci ponderea populației care crede că rasa umană a existat dintotdeauna. Astfel de descoperiri nu sunt de bun augur pentru efortul global de creștere a ratelor vaccinării”, scrie Daniel Gros, pentru Project Syndicate.

<< Vaccinarea este cea mai bună protecție împotriva COVID-19, iar dovezile în acest sens sunt copleșitoare. Chiar dacă împotriva infecției sau transmiterii nu este garantată – în special cu varianta Delta furioasă – vaccinarea reduce substanțial riscul de boli severe, spitalizare și deces prin coronavirus. Vaccinarea pe scară largă este astfel cheia pentru a permite guvernelor responsabile să relaxeze restricțiile de sănătate publică, permițând astfel continuarea redresării economice. Dar acest lucru pare din ce în ce mai mult să nu fie la îndemână.

Cercetătorii estimează că 70-85% din populație trebuie vaccinată (sau altfel imunizată la COVID-19) pentru a pune capăt pandemiei. Cu toate acestea, chiar și în Israel, care conducea lumea în procesul de vaccinare, la începutul anului 2021, ponderea populației care a fost vaccinată s-a blocat la puțin peste 60%. În Statele Unite, doar aproximativ jumătate din populație este acum protejată, iar ratele de vaccinare au scăzut de la 3,2 milioane de doze pe zi în aprilie, la mai puțin de 700.000 de doze pe zi la începutul lunii august.

Cazul SUA este deosebit de interesant, deoarece media la nivel național ascunde diferențe mari între grupurile socio-economice și între state. În timp ce peste 63% dintre persoanele din Massachusetts și Maine sunt complet vaccinate, doar în Mississippi și Alabama sunt doar 34. În orașe și județe, disparitățile sunt și mai mari.

Aceasta este mai puțin o problemă de acces decât de acceptare. S-a observat pe scară largă că, cel puțin în SUA, dorința de a fi vaccinat este corelată cu apartenența politică. Sondajele arată că doar aproximativ 54% dintre adulții republicani au fost vaccinați, comparativ cu 86% dintre democrați. În județele care au votat pentru Donald Trump, un republican, la alegerile prezidențiale din 2020, ratele de vaccinare sunt cu peste zece puncte procentuale mai mici decât în ​​cele care au votat pentru Joe Biden, un democrat.

Dar, cu toate că legătura statistică dintre apartenența politică și ezitarea față de vaccin este puternică, corelația nu este egală cu cauzalitatea. Mai mult, sentimentul anti-vaccin nu este nimic nou: mișcarea NoVax a existat cu mult înainte de pandemia COVID-19. Întrebarea, deci, este dacă oamenii refuză vaccinul pentru COVID-19 doar din cauza convingerilor lor politice sau dacă acele crezuri politice și poziția lor față de vaccin reflectă alți factori, mai profunzi.

O privire asupra atitudinilor mai largi ale oamenilor față de știință și asupra încrederii în instituție (științifică sau nu) ne-ar putea ajuta să găsim răspunsul. Un indicator util este aici acceptarea evoluției. Sondajele au constatat în repetate rânduri că o minoritate substanțială a americanilor respinge consensul științific conform căruia oamenii sunt produsul unui lung proces de selecție naturală.

Încrederea în evoluție este puternic legată de acceptarea vaccinării. Într-adevăr, cel mai bun factor predictiv de absorbție a vaccinului pentru fiecare stat american este ponderea populației care crede că rasa umană a existat dintotdeauna.

Interesant este că credințele religioase nu par a fi decisive aici. Legătura dintre absorbția vaccinului și prevalența credinței că intervenția divină a condus evoluția este destul de slabă. Mai mult, partizanatul politic, măsurat prin modelele de vot în alegerile prezidențiale din 2020, își pierde puterea predictivă asupra absorbției vaccinului după ce se ia în considerare credința în evoluție.

Implicația este că atitudinile față de vaccinare nu își au rădăcinile în loialitatea față de partid, ci într-o neîncredere latentă față de știință. Acest lucru poate reflecta modul în care democrația funcționează mai larg. Așa cum arată Christopher H. Achen și Larry M. Bartels în cartea lor din 2017, Democracy for Realists: Why Elections Do Not Produce Responsive Government, nu este vorba de faptul că partidele politice își prezintă programele, iar alegătorii raționali aleg pe care să sprijine; în schimb, partidele reprezintă grupurile de identitate existente.

În SUA, Partidul Republican s-a poziționat astfel încât să capteze segmentul americanilor care nu acceptă știința dacă rezultatele sale se ciocnesc cu viziunea lor asupra lumii. Acest tip de persoană nu crede în evoluție (aproximativ un sfert din populație, în medie) și tinde să respingă vaccinurile pentru COVID-19. Însă GOP nu este neapărat responsabil pentru aceste poziții. Deci, spre deosebire de recenta afirmație a lui Jeffrey Frankel, probabil că nu se poate spune că republicanii americani își „ucid alegătorii”.

Într-un anumit sens, aceasta este o veste proastă. Dacă decizia oamenilor de a nu se vaccina se bazează pe credințe fundamentale, va fi mult mai dificil de schimbat acest lucru decât dacă s-ar baza pe partizanat politic sau preocupări legate de sănătate. Diseminarea mai multor informații factuale – mai multe studii, mai multe statistici – nu va face diferența. La urma urmei, evoluția a fost predată în școli de generații.

Stimulentele financiare, cum ar fi loteriile, i-ar putea influența pe unii dintre cei care se îndoiesc. Dar o comunitate substanțială de anti-vaxxeri hardcore va rămâne probabil – și nu numai în SUA. În alte locuri, cum ar fi Franța, vaccinarea obligatorie este, de asemenea, întâmpinată de o rezistență puternică. Întrucât varianta Delta alimentează noi focare de COVID-19, guvernelor din țările cu o puternică mișcare anti-vaxx le mai rămân puține opțiuni bune. >>

VIDEO | Dialog cu liderul tătarilor din Crimeea: De ce a fost condamnat, ce tactici are Rusia cu tătarii din România și tinerii crimeeni care promit

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here