Sinagoga din Făgăraş, vandalizată chiar în timpul procesului de reabilitare

Sinagoga din municipiul Făgăraş, judeţul Braşov, a fost vandalizată chiar în timpul procesului de reabilitare, o persoană aruncând cu o substanţă pe toată latura de sud a monumentului. Primăria anunţă că va sesiza autorităţile pentru identificarea autorului şi sancţionarea sa, informează News.ro.

„După nici o lună de la finalizarea parţială a lucrărilor de reabilitare a faţadei Sinagogii din Făgăraş, un zid al acesteia a fost vandalizat. Persoane încă neidentificate au aruncat cu o substanţă necunoscută pe întreaga latură de sud a monumentului istoric. Ne este greu să înţelegem comiterea faptelor de distrugere, când patrimoniul local este al tuturor cetăţenilor şi ar trebui protejat de orice om”, a transmis, joi, Primăria Făgăraş.

Sursa foto: News.ro

Reprezentanţii instituţiei au anunţat că vor sesiza autorităţile competente pentru identificarea autorului şi sancţionarea sa.

Potrivit sursei citate, clădirea a fost construită în 1870 şi se afla într-o stare avansată de degradare. Lucrările de reabilitare au început în 2019, iar până în 2021 au avut loc trei intervenţii asupra clădirii: o intervenţie urgentă la acoperiş, ulterior a fost refăcut tot acoperişul, de la schimbarea ţiglei, până la recondiţionarea şarpantei de lemn, şi este în curs etapa a treia, în cadrul căreia este refăcută faţada, lucrările fiind finanţate din bugetul local.

În luna august a anului trecut, Primăria Făgăraş a organizat – împreună cu Centrul pentru Mediu Construit, Fundaţia Comunitară Ţara Făgăraşului, @HomeinFagaras şi Institutul de Cercetare Făgăraş – un atelier care a reunit arhitecţi şi studenţi din Cluj, Braşov, Bucureşti şi Constanţa pentru realizarea unui plan de reconversie a sinagogii într-un centru cultural internaţional”, au mai arătat reprezentanţii Primăriei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here