Sintagma prin care PSD a oferit „eternitate” pe funcții rectorilor

Intâlnirea de lucru a rectorilor şi preşedinţilor de senat din universităţile acreditate, in Bucuresti, miercuri, 15 martie 2017. Inquam Photos / Octav Ganea

Votul prin care Senatul a eliminat complet din Legea educației prevederea prin care rectorii puteau deține doar ”două mandate succesive și complete” deschide larg poarta spre eternizarea acestora pe funcții, scrie Europa Liberă.

Cel care a cerut scoaterea din lege a articolului 213, aliniatul 7 este fostul ministru PSD a Educației, Liviu Pop, renumit pentru greșelile gramaticale și gafele sale.

Legea a întrunit 73 de voturi ”pentru”, 34 de abțineri și niciun vot împotrivă.

Este, de fapt, un deziderat mai vechi al PSD, care a dat posibilitatea ocolirii legii încă 2014, în timpul guvernării Ponta, care, printr-o Ordonanță de Urgență, a completat Legea educației cu sintagma ”mandate complete”.

Mișcarea s-a produs în timpul ministeriatului lui Remus Pricopie, care s-a autosuspendat din funcția de rector pentru a ocupa funcția și care acum este propunerea PSD pentru premier.

În Legea Funeriu, cele două mandate ar fi trebuit să fie doar „succesive”, nu și complete, prevedere care existase până atunci în lege, dar fusese exclusă tocmai pentru rectorii foloseau tot felul de tertipuri pentru a nu-și complete mandatele și a putea candida din nou, explică pentru Europa Liberă fostul ministru al educației, Mircea Miclea.

„Învățasem din ceea ce se întâmplase la Universitatea din Oradea, la UMF Timișoara și altele, când rectorii care deveneau parlamentari, de pildă, se suspendau, nu își completau mandatul, și atunci aveau dreptul la un doilea. De aceea, am scris două mandate «succesive» și punct. A venit apoi PSD și primul lucru pe care l-a făcut a adăugat șmecheria asta cu două mandate complete, ceea ce înseamna că a deschis poarta. Adică, dacă rectorul s-a suspendat cu o zi sau o săptămână înainte de finalizarea mandatului, automat mai are dreptul la încă un mandat, după care se suspendă din nou încă o zi și mai are dreptul la încă un mandat. Și tot așa. Iar acum băieții au avut curajul să anuleze complet prevederile, deci să-i lase să fie rectori pe viață dacă vor. Ceea ce e aberant”, spune Mircea Miclea.

Citiți aici articolul integral.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here