Slovacia va dona Ucrainei 30 de vehicule de luptă BVP-1

Slovacia va trimite 30 de vehicule de luptă BVP-1 Ucrainei şi va primi 15 tancuri Leopard din Germania, a anunţat marţi ministrul apărării slovac Jaroslav Nad, informează agenţiile de presă Reuters şi TASR, citate de Agerpres.ro.

Iniţial, Germania s-a opus furnizării de armament greu Ucrainei pentru a o ajuta să se apere împotriva invaziei lansate de Rusia la 24 februarie, dar ulterior Berlinul şi-a revizuit poziţia şi chiar a trimis unele transporturi de arme către Kiev.

”Sunt foarte bucuros că Slovacia va putea să doneze 30 de vehicule BVP-1 şi să primească din Germania 15 tancuri Leopard 2-A4”, a declarat Jaroslav Nad după discuţiile purtate la Bratislava cu Benedikt Zimmer, secretar de stat în Ministerul Apărării german.

Oficialul slovac a spus că acordul mai prevede furnizarea de muniţii şi piese de schimb.

Slovacia a donat deja Ucrainei un sistem de apărare aeriană S-300, obuziere, elicoptere militare din seria Mi şi lansatoare de rachete multiple Grad.

La 24 februarie, Rusia a declanşat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată contra Ucrainei. Moscova afirmă constant că este vorba despre o ”operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

Pentru a se putea apăra, Ucraina se bazează în prezent mai ales pe armamentul greu primit din Occident.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here