Socialiștii europeni amenință că nu votează noua Comisie dacă România nu propune o femeie

Adina Vălean

Socialiștii europeni (S&D) au amenințat că ar putea să nu voteze noua Comisie von der Leyen dacă România nu va propune o femeie. Vestea a venit de la Iratxe Garcia, șefa grupului din PPE, a scris Politico.

Potențialii comisari ai României sunt europarlamentarii Siegfried Mureșan și Adina Vălean.

În prezent, pe lista noului consiliu sunt 15 bărbați și 11 femei, în condițiile în care Ursula von der Leyen viza o echipă echilibrată din punct de vedere al genului.

S&D sunt iritați și de faptul că au pierdut un comisar în favoarea PPE, prin schimbarea culorii politice a guvernului României.

Un oficial al grupului socialist a spus că socialiștii eu realizat deja că nu au ce face ca PPE să nu mai ia încă un portofoliu în Comisia Europeană.

„Este deja dificl pentru grupul nostru să accepte riscul că nu va fi un echilibru politic. În această situație, este mai important să luptăm pentru echilibru de gen” a spus oficialul, potrivit Politico.

Același oficial a mai transmis că S&D își dorește ca noua comisie că înceapă activitatea cât mai repede, dar că grupul ar putea să nu acorde votul de încredere dacă Ursula von der Leyen acceptă un candidat bărbat din partea României.

Noua Comisie are nevoie de voturile socialiștilor. În absența lor, PPE și Renew nu au majoritate și asta înseamnă că ar trebui cooptate alte grupuri precum verzii, extrema stângă sau conservatorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here