Softul „minune”, folosit de Trump și Macron, care a contribuit decisiv la succesul AUR în alegerile parlamentare

Audiențele record obținute pe Facebook de AUR și liderul său, George Simion, în campania electorală, sunt doar o parte a explicației succesului lor electoral, transmite Europa Liberă.

Nu au în spate sume mari aruncate pe sponsorizări, nici un „turn înalt cu trolli de la Sankt Petersburg”, cum își imaginează fostul președinte Traian Băsescu, ci targhetarea inteligentă a publicului, un soft pentru campanii electorale și mesaje mai radicale, pe care restul partidelor le-au ocolit, spun oameni care au creat mesajele virale ale partidului.

Am mers exact pe ce se cerea”, spune șefa firmei din Iași care a s-a ocupat de campania online a AUR. „Ne-am cultivat propria bulă”, povestește liderul AUR, George Simion.

Postări cu zeci de mii de interacțiuni pe Facebook și clipuri video care au bătut milionul de vizualizări sunt audiențe record pentru orice creator de conținut online, fie că e o instituție media sau un partid de anvergură.

Cu siguranță pentru AUR, partid înființat în urmă cu doar un an de George Simion, audiențele record din mediul online i-au ajutat să realizeze surpriza electorală a anului – intrarea în Parlament cu un scor care va sări de 10%.

Spre deosebire de sutele de mii de euro cheltuite de obicei de partidele mari, pentru sponsorizarea conținutului electoral pe Facebook și Google, AUR și George Simion nu au aruncat cu bani grei în online.

În total, din 2019 până în ziua alegerilor parlamentare din 2020, au investit circa 68.000 de lei (14.000 euro) în sponsorizarea postărilor pe Facebook. În ultima săptămână de campanie electorală, AUR a investit doar 9.000 de lei în Facebook, arată cifrele publice din biblioteca de reclame a Facebook.

Pagina de Facebook a AUR are doar circa 72.000 de fani, iar în perioada martie 2019 – 6 decembrie 2020 a plătit doar 45.362 de lei pentru sponsorizarea unor postări pe Facebook.

Pagina oficială a lui George Simion, cu aproape 400.000 de fani, a investit în aceeași perioadă de un an și jumătate, și mai puțin – 23.151 de lei, iar în ultima săptămână de campanie nu a cheltuit niciun ban, conform Facebook.

Una din reclamele pe care s-au cheltuit cei mai mulți bani, între 3.000 și 3.500 de lei, este un clip video din octombrie 2020, în care George Simion îndeamnă lumea să voteze AUR.

A fost văzută de până la 600.000 de utilizatori Facebook, majoritatea din București, bărbați între 35 și 54 de ani și femei între 55 și peste 65 de ani.

Postările AUR și ale lui George Simion care au însă cifre record de audiență sunt tocmai cele neplătite, cele care au crescut „organic” și s-au viralizat în mediul online. Cum au reușit?

Am livrat oamenilor ce au simțit, ce au cerut. Am mers exact pe ce se cerea”, explică pentru Europa Liberă Doina Grosu-Benchea, patroana firmei DGI Multimedia Design, din Iași, care s-a ocupat de campania online a AUR pe Facebook.

Campania pe online nu ar fi avut însă succes dacă nu ne-am fi întâlnit cu oamenii. Când mergeam pe teren, vorbeam cu oamenii. În online nu e suficient să arunci niște filmulețe și niște declarații, fără ca oamenii să te vadă și în teren. Este simplu. Oamenii au fost foarte nemulțumiți de cum a fost gestionată criza provocată de pandemie. Noi am încercat să fim vocea lor. AUR a fost o voce care nu a existat în niciunul dintre partidele politice. Am fost o voce poate radicală, unii așa ar spune, dar nu ești radical când ești nemulțumit de ceva”, explică tânăra de 27 de ani.

Pentru că tot a fost acuzat că în spatele succesului său online se află unelte ilegale de tipul Cambridge Analytica, George Simion, co-președinte AUR, spune pentru Europa Liberă că are și un „secret înfricoșător”: soft-ul Nation Builder.

Este o unealtă pe care a folosit-o și Macron, și Trump, este folosită în campanii politice peste tot. Și USR la noi știu că folosește. Ține de „contact resources”. Cam de un an, din cauza GDPR, nu mai poți folosi așa mult pe Facebook, dar merge pentru browsere. Îți ordonează susținătorii pe localități, le dai sms-uri, le dai mesaje, newslettere. Este folosit și în marketing-ul comercial”, explică liderul AUR.

Nation Builder este un soft creat de o companie din SUA și care este folosit în mii de campanii electorale și de marketing din întreaga lume, inclusiv de echipele lui Donald Trump în 2016, Emmanuel Macron în 2017 sau echipa campaniei pro-Brexit în 2016. A fost folosit chiar de Parlamentul European, pentru a mobiliza lumea la vot în 2019, însă a creat controverse privind respectarea GDPR.

Articolul integral – AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here