Sondaj CNN: Cine a câștigat dezbaterea Biden-Trump?

Sursa foto: zn.ua

Alegătorii înregistraţi care au urmărit dezbaterea de joi dintre preşedintele Joe Biden şi fostul preşedinte Donald Trump spun, în proporţie de 67% la 33%, că Trump a avut o performanţă mai bună, iar unii democraţi sunt atât de disperaţi de prestaţia slabă a preşedintelui, încât se întreabă în privat dacă el ar trebui să mai rămână candidatul partidului la Casa Albă, relatează CNN, potrivit News.ro.

Înainte de dezbatere, aceiaşi alegători declarau, în proporţie de 55% la 45%, că se aşteaptă ca Trump să aibă o prestaţie mai bună decât Biden, menţionează CNN.

Rezultatele sondajului reflectă opiniile despre dezbatere doar în rândul alegătorilor care au urmărit dezbaterea şi nu sunt reprezentative pentru opiniile tuturor alegătorilor – din punct de vedere demografic, al preferinţelor lor politice sau al nivelului de atenţie pe care îl acordă politicii, atrage atenţia CNN.

Cu toate acestea, rezultatele reprezintă o schimbare faţă de 2020, când Biden a fost considerat de observatorii dezbaterilor ca fiind mai performant decât Trump în dezbaterile lor prezidenţiale.

O majoritate de 57% dintre cei care au urmărit dezbaterea de joi seară au declarat că nu au încredere reală în capacitatea lui Biden de a conduce ţara, iar 44% că nu au încredere reală în capacitatea lui Trump de a face acest lucru. Aceste cifre sunt practic neschimbate faţă de sondajul efectuat înainte de dezbatere, în care 55% dintre aceşti alegători au declarat că nu au încredere în Biden, iar 47% că nu au încredere în Trump.

Niciunul dintre candidaţi nu are un scor foarte bun la acest indicator, dar în timp ce doar 36% dintre cei care au urmărit dezbaterea spun acum că au multă încredere în capacitatea lui Trump de a conduce ţara, doar 14% spun acelaşi lucru despre Biden.

Sondajul CNN a fost realizat prin SMS pe un eşantion de 565 de alegători americani înregistraţi care au declarat că au urmărit dezbaterea de joi, iar rezultatele sondajului sunt reprezentative doar pentru opiniile celor care au urmărit dezbaterea. Respondenţii au fost recrutaţi să participe înainte de dezbatere şi au fost selectaţi prin intermediul unui sondaj realizat pe membrii SSRS Opinion Panel, un panel reprezentativ la nivel naţional recrutat prin tehnici de eşantionare bazate pe probabilitate.

Rezultatele pentru întregul eşantion de spectatori ai dezbaterii au o marjă de eroare de eşantionare de plus sau minus 5,5 puncte procentuale, menţionează CNN.

KAMALA HARRIS RECUNOAŞTE „UN ÎNCEPUT LENT” LA BIDEN

Totuşi, vicepreşedinta Kamala Harris a admis şi ea că preşedintele Biden a avut „un început lent”, dar spune că a avut „un final puternic” în dezbatere. „Oamenii pot dezbate pe puncte de stil, dar, în cele din urmă, aceste alegeri şi cine este preşedintele Statelor Unite trebuie să fie despre substanţă şi contrastul este clar”, a declarat ea pentru CNN cu privire la performanţa lui Biden. Ea a continuat subliniind că fostul preşedinte Donald Trump a lansat o serie de minciuni în timpul dezbaterii.

Americanii ar trebui să se concentreze pe ceea ce preşedintele Joe Biden a realizat pentru ţară în timpul mandatului său, nu pe performanţa sa pe scena dezbaterii, a declarat Kamala Harris. „Vorbesc despre trei ani şi jumătate de performanţă într-o muncă ce a fost istorică”, a declarat Harris la CNN.

„Preşedintele pe care l-am văzut în seara asta pe acea scenă, aşa este el în fiecare zi?” a fost ea întrebată direct de prezentatorul CNN Anderson Cooper. Vicepreşedinta a spus că persoana cu care lucrează în fiecare zi „este cineva care performează într-un mod care a constat în aducerea oamenilor în Biroul Oval – republicani şi democraţi – pentru a ajunge la un compromis într-un mod care este extraordinar în aceste zile, deoarece pur şi simplu nu se întâmplă, dar Joe Biden poate face acest lucru să se întâmple”.

Ea a continuat menţionând şi alte realizări ale lui Biden, cum ar fi consolidarea NATO şi crearea de locuri de muncă.

DISPERAŢI, DEMOCRAŢII SE GÂNDESC LA UN ÎNLOCUITOR

Cu toate acestea, potrivit CNN, democraţii sunt disperaţi de prestaţia preşedintelui Joe Biden la dezbaterea de joi seară, o prestaţie atât de slabă, încât unii chiar şi-au pus întrebări în privat dacă el ar trebui să rămână candidatul partidului.

Biden a apărut pe scenă cu o voce moale, ezitantă şi a rămas adesea cu gura deschisă şi cu privirea fixă. În anumite momente, s-a chinuit să îşi termine gândurile şi a cedat teren pe teme precum avortul, unde democraţii au un avantaj.

A fost nevoie de doar câteva minute pentru ca democraţii să realizeze cât de rea devene situaţia. „Biden arată şi sună groaznic. Este incoerent”, a declarat un democrat care a lucrat o perioadă în administraţia Biden.  „Groaznic”, a spus un alt agent democrat. Iar un democrat care a lucrat la campanii în toate partidele a spus simplu: „Suntem terminaţi”, relatează CNN.

Întrebarea care se profila la finalul dezbaterii era aproape existenţială: Ar trebui să fie altcineva în fruntea listei democrate? „Este greu de susţinut că Biden ar trebui să fie candidatul nostru”, a declarat un agent care a lucrat la campanii la toate nivelurile timp de peste un deceniu.

Această dezbatere de joi seara a fost istorică din mai multe motive, dar nu în ultimul rând pentru că are loc înainte ca fiecare candidat să fie nominalizat oficial de convenţiile partidelor respective. Convenţia Naţională Democrată este programată să se desfăşoare pe 19 august la Chicago.

Democraţii au petrecut o mare parte din ultimul an discutând despre şansele lui Biden de a-l învinge pe Trump într-un scrutin pe care mulţi îl consideră unul existenţial, care va decide însăşi supravieţuirea democraţiei americane. Dar Biden însuşi a fost hotărât să fie cel care să îl înfrunte pe Trump, la un moment dat spunând chiar direct: „Dacă Trump nu ar fi candidat, nu sunt sigur că eu aş fi candidat”.

Niciun contracandidat democrat serios nu s-a prezentat însă pentru a candida împotriva lui Biden şi, în acest moment al campaniei, el ar trebui să decidă să se retragă dacă democraţii ar alege un alt candidat. Dacă Biden se retrage, nominalizarea democraţilor va fi decisă în plen.

Democraţii vorbesc chiar despre cine ar putea fi în locul lui: „Dacă aş fi Gavin (Newsom) sau Gretchen (Whitmer), aş da telefoane în seara asta”, a spus cineva citat de CNN referindu-se la guvernatorul New York-ului, respectiv guvernatoarea Michigan-ului.

Dezbaterea, în analiza France Presse | Trump a lansat cu aplomb afirmaţii false. Biden, a ofensiv pe fond, dar confuz în exprimare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here