Sondaj în Franța: RN, dat câştigător cu 37% în primul tur al alegerilor legislative

Sursa: X

Un sondaj preelectoral publicat vineri de cotidianul Les Echos arată o nouă creştere a intenţiilor de vot pentru Adunarea Naţională (Rassemblement National, RN, extremă dreapta), până la 37%, cu două zile înaintea primului tur al alegerilor legislative anticipate din Franţa, transmite Reuters, citată de Agerpres.ro.

RN a urcat cu două puncte procentuale faţă de precedentul sondaj OpinionWay de acum o săptămână, în timp ce blocul centrist Împreună (Ensemble) al preşedintelui Macron a coborât la 20%, în scădere cu două puncte procentuale.

Alianţa de stânga Noul Front Popular se află la cota 28%, neschimbată faţă de acum o săptămână.

OpinionWay nu a făcut proiecţii cu privire la viitoarea distribuţie a mandatelor în camera legislativă inferioară, distrbuţie care, dat fiind sistemul de vot în două tururi, ar putea să difere semnificativ de intenţiile de vot măsurate.

Potrivit unui alt sondaj prezentat BFM TV, RN ar putea să depăşească pragul de 289 de locuri pentru a avea o majoritate absolută. Sondajul plasează RN şi pe aliaţi săi într-o marjă de 260-295 de mandate.

Rezultatul final al alegerilor va fi cunoscut după turul al doilea de pe 7 iulie şi este dificil de prognozat în stadiul actual, întrucât va depinde considerabil de măsura în care rivalii RN se vor coaliza şi îşi vor retrage candidaţii proprii pentru a bloca extrema dreaptă.

Un guvern de extremă dreapta ar putea perturba relațiile Franței cu Europa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here