Soția ofiţerului italian arestat pentru spionaj în favoarea Rusiei spune că aveau probleme cu banii în urma pandemiei de COVID

Căpitanul de fregată italian arestat marţi pentru spionaj în favoarea Rusiei, „nu reuşea să facă faţă” cheltuielilor zilnice doar din salariul pe care îl primea, susţine soţia sa într-un interviu publicat joi de cotidianul „Corriere della Sera” şi preluat de AFP.

Salariul său de „3.000 de euro nu era suficient pentru o familie cu 4 copii, 4 câini (…), cu 1.200 de euro rată lunară la un credit imobiliar”, a spus Claudia Carbonara, soţia lui Walter Biot, arestat în timp ce transmitea documente clasificate unui ofiţer rus în schimbul sumei de 5.000 de euro, potrivit Agerpres.

Era disperat. Disperat pentru viitorul nostru şi cel al copiilor noştri (…). Walter era în criză de ceva timp, îi era teamă că nu va mai reuşi să facă faţă tuturor cheltuielilor noastre (…). Din cauza COVID-19, am sărăcit„, a încercat să justifice femeia, psihoterapeut specializat în terapii de cuplu, în timpul unei discuţii telefonice cu un jurnalist al cotidianului italian.

Dacă el mi-ar fi spus, am fi discutat împreună, aş fi încercat să-l conving. Însă el a decis de unul singur (…). Nu reuşesc să iau legătura cu el, nu reuşesc nici măcar să-i găsesc un avocat„, a subliniat Claudia Carbonara.

Potrivit mărturiilor adunate de Corriere della Sera de la colegii săi, Walter Biot, un căpitan de fregată în vârstă de 56 e ani care lucra la Statul-Major al Apărării de la Roma, „avea nevoie de bani şi acest lucru era ştiut”.

Ruşii au mizat pe slăbiciunile lui, pe problemele lui personale„, potrivit unui coleg care îl cunoaşte bine, citat de ziar. „Ceea ce a făcut el este foarte grav pentru securitatea ţării şi a NATO, dacă într-adevăr s-a vândut, nu are nicio scuză şi şi-a distrus viaţa. Riscă cel puţin 15 ani de închisoare„, a estimat colegul.

Walter Biot şi-a început cariera în calitate de subofiţer în Marină, apoi, în urma unor concursuri interne, a devenit căpitan de fregată, înainte de a ajunge la Statul-Major al Marinei, unde se ocupa de relaţiile cu presa. Din 2010 până în 2015, el a lucrat la cabinetul ministrului apărării italian.

Un alt coleg al său citat de Corriere della Sera declară că nu-i vine nici acum să creadă ce s-a întâmplat. „Ca şi cum ţi s-ar spune că o persoană în care aveai încredere a comis un act incredibil. Pentru noi, Walter era un prieten asupra căruia nu aveam nicio îndoială„, a spus el.

Carabinierii (poliţia italiană) a anunţat miercuri că un oficial din armata rusă şi un căpitan de navă italian au fost reţinuţi sub suspiciunea de spionaj. Întâlnirea dintre căpitanul italian de fregată şi oficialul rus, care este acreditat pe lângă Ambasada Federaţiei Ruse la Roma, a avut loc marţi seara, a mai indicat poliţia.

Walter Biot a fost arestat marţi seara în timp ce transmitea documente clasificate unui ofiţer rus cu statut diplomatic.

Ambasadorul Rusiei la Roma Serghei Razov a fost convocat miercuri la Ministerul italian de Externe pentru a oferi explicaţii.

Dezvăluirea acestui scandal intervine în contextul în care Rusia insistă să aibă relaţii proaste cu Uniunea Europeană şi restul lumii occidentale, intensificându-şi agresiunile militare, atacurile cibernetice, comploturile, acţiunile de spionaj, campaniile de propagandă şi dezinformare, actele de încălcare a drepturilor omului etc.

Bulgaria a anunţat, în urmă cu aproximativ zece zile, expulzarea a doi diplomaţi ruşi, după descoperirea unei reţele de spionaj în favoarea Moscovei în teritoriul său. Zeci de expulzări de spioni ruşi acreditaţi ca diplomaţi în state membre UE au avut loc doar anul trecut, implicând chiar şi ţări care încearcă să menţină relaţii bune cu Moscova, cum ar fi Austria şi Slovacia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here