Capacitatea coronavirusului de a se transmite este tot mai puternică, a declarat comisarul național pentru sănătate Ma Xiaowei, într-o conferință de presă, transmite Reuters.

Acesta a adăugat că savanții încă au o capacitate limitată de înțelegere a virusului și nu este clar cât de mari sunt riscurile pe care le aduc mutațiile virusului.

Ma Xiaowei a spus că perioada de incubare a coronavirusului variază de la una la 14 zile, iar virusul este infecțios și în timpul incubației, ceea ce nu a fost cazul în timpul epidemiei de SARS ce a ucis 800 de oameni în 2002 și 2003.

Potrivit înaltului oficial, eforturile de limitare a răspândirii virusului, care până acum au constat mai ales în restricții de călătorie și anularea marilor evenimente, vor fi intensificate.

Apărută în Wuhan în luna decembrie, nouă maladie, care a contaminat în China aproape 2.000 de persoane și a ucis peste 50 de pacienți, aparține, la fel ca SARS (Sindromul Acut Respirator Sever), familiei coronavirusurilor, se transmite și între oameni și determina grave tulburări respiratorii.

SARS a cauzat 774 de decese pe plan mondial (din care 349 în China continentală și 299 în Hong Kong).

Cu toate acestea, din câte constatăm în prezent, această boală nu este (…) la fel de puternică precum SARS„, a declarat Gao Fu, directorul Centrului chinez de control și prevenire a bolilor, într-o conferință de presă organizată la Beijing, scrie AFP.

Totuși, „capacitatea de propagare a virusului a sporit”, a nuanțat Ma Xiaowei, directorul Comisiei Naționale pentru Sănătate (CNS), o instituție ce deține un statut echivalent ministerelor.

Noul virus are o perioada de incubație ce poate să ajungă până la două săptămâni, „iar contagierea este posibilă în timpul perioadei de incubație”, ceea ce înseamnă că infectarea poate să aibă loc chiar și înainte de apariția simptomelor, a precizat Mă Xiaowei.

„Și acest aspect este foarte diferit față de SARS”, a insistat oficialul chinez.

Epidemia a apărut în timpul vacanței de Anul Nou Chinezesc, perioada de șapte zile libere, marcată de obicei de o migrație masivă în întreagă țară, când numeroși chinezi străbat distanțe importante pentru a fi alături de familiile lor.

Or, această vacanță reprezintă „cea mai bună fereastră de oportunitate” pentru a limita propagarea virusului, au precizat înalți oficiali sanitari din China.

Dacă restricțiile de transport sunt implementate cu succes, ele ar putea să permită autorităților „să câștige un anumit timp” pentru a pregăti etapa următoare din procedurile de prevenire și control a epidemiei, a subliniat Li Bin, ministru adjunct al CNS.

Nu cunoaștem deocamdată cu exactitate modul în care va evolua epidemia. Situația pe baza căreia ea se dezvoltă nu se află în întregime sub controlul nostru”, a recunoscut el.

Gui Xi’en, specialist în boli infecțioase la Universitatea Wuhan, spune că numărul de contaminări ar putea să atingă punctul sau maximal în jurul datei de 8 februarie, înainte ca intensitatea epidemiei să înceapă să scadă.

În prezent, numărul noilor pacienți diagnosticați crește de la o zi la alta și nu va mai trece mult timp până să se ajungă la un punct maximal”, considerat „un punct de cotitură” ce ar putea să se producă în timpul Festivalului Lanternelor (celebrat pe 8 februarie în acest an), a estimat același specialist, citat de People’s Daily.

El a confirmat la rândul sau amenințarea mai scăzută a noului coronavirus în raport cu SARS: „Rata de mortalitate pentru SARS era în jur de 10%, cea a noului tip de coronavirus este mai mică (…). Nu trebuie să fim neglijenți, dar nici panicați: simptomele pentru cei mai mulți dintre pacienți sunt benigne și tratabile„, a precizat același oficial chinez.

O mare parte din pacienții decedați în urma infecției cu coronavirus sufereau de patologii preexistente – diabet, ciroză, hipertensiune arterială și maladii coronariene – și depășiseră deja vârsta de 65 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here