Statul australian New South Wales anulează peste 33.000 amenzi date pentru nerespectarea restricţiilor anti-Covid

Peste 33.000 de amenzi date pentru nerespectarea restricţiilor anti-Covid vor fi retrase sau rambursate în New South Wales, cel mai populat stat din Australia, după ce un tribunal le-a considerat invalide, relatează BBC, citat de News.ro.

Amenzile date pentru nerespectarea restricţiilor anti-Covid, emise pentru o serie de presupuse infracţiuni, de la folosirea unei maşini în comun (”carpooling”), până la participarea la adunări publice, au fost contestate pe motiv că erau ”prea vagi”.

Amenzile au variat de la 1.000 de dolari la 3.000 de dolari.

În cele din urmă, avocaţii guvernamentali au recunoscut că amenzile nu îndeplinesc cerinţele legale ale Curţii Supreme din New South Wales. La scurt timp după pronunţarea deciziei, Comisarul de Administrare a Amenzilor a retras 31.121 din cele 62.138 de amenzi.

Într-o declaraţie, Revenue NSW (Fiscul) a precizat că a prioritizat sănătatea şi siguranţa locuitorilor în timpul pandemiei. Cu toate acestea, deşi a menţionat că va retrage amenzile de ”nerespectare” a restricţiilor, a adăugat că decizia ”nu înseamnă că infracţiunile nu au fost comise”.

Redfern Legal Center (RLC), care a depus plângerea în faţa Curţii Supreme, a salutat decizia de marţi ca fiind un ”câştig memorabil”.

Înainte de anunţarea verdictului, avocata Samantha Lee a spus că ”acest caz este despre mai mult decât amenzile pentru două persoane. Este vorba despre necesitatea de a adera în mod corespunzător la statul de drept, chiar şi în timpul unei pandemii”.

RLC a susţinut, de asemenea, că amenzile au fost emise în mod disproporţionat persoanelor care locuiesc în zonele mai sărace, spunând că statisticile ”demonstrează că majoritatea amenzilor pentru Covid-19 au fost emise celor care locuiesc în regiuni socio-economice cu un nivel scăzut şi regiuni populate în mare parte de populaţii ale Primelor Naţiuni”.

O analiză independentă a răspunsului Australiei la pandemia de Covid-19 a constatat că femeile, copiii şi persoanele cu dizabilităţi – printre altele – ”au dus greul”.

Statele şi teritoriile australiene au impus restricţii stricte în timpul pandemiei, care au inclus limite de călătorie şi deplasare în afara casei şi interdicţii de deplasare interstatală.  Guvernul federal a interzis călătoriile internaţionale timp de aproape doi ani, în încercarea de a reduce răspândirea virusului.

New South Wales se confruntă în prezent cu cel de-al treilea val de Covid-19 al variantei Omicron, înregistrând peste 31.000 de cazuri în această săptămână.

Judecătorul care prezidează cazul este aşteptat să anunţe verdictul integral la o dată ulterioară.

viewscnt

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here