Un bărbat atacat în august 2018 de o ursoaică pe o stradă din orașul-stațiune Băile Tusnad trebuie să primească din partea Ministerului Mediului daune morale de 24.000 de lei. Sentința pronunțată de Judecătoria Miercurea-Ciuc nu este definitivă.

Judecătoria Miercurea Ciuc a obligat Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor să îi achite daune morale de 24.000 de lei unui bărbat care a fost atacat în 2018 de o ursoaică pe o stradă din orașul Băile Tușnad.

*Atacat în drum spre gară

În procesul în care a cerut daune morale de 40.000 de euro, barbatul a arătat că în dimineață zilei de 5 august 2018 mergea de acasă spre gara când a fost atacat de o ursoaică însoțită de puii ei. Barbatul a arătat în process că ursoaica „l-a atacat, prinzându-l cu ghearele în zona umerilor, capului, a spatelui și a picioarelor, în timp ce s-a zbătut din răsputeri să scape, fiind foarte panicat”.

Barbatul a mai arătat că în final a reușit să scape după ce colegul său i-a sărit în ajutor, acesta fiind atacat la rândul lui de ursoaică, alungată în final, cu o bată, de un al treilea bărbat. Rănit după atacul ursului, barbatul a fost dus la spital unde a fost tratat și a scăpat cu viață.

După ce s-a vindecat, victima ursului a dat în judecată o asociație de vânătoare din zonă și Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor.

Judecătoria Miercurea Ciuc a considerat că responsabil de traumele suferite de barbatul atacat de urs este Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, care a fost obligat să achite daune în valoare de 24.000 de lei.

*Viața victimei nu a fost pusă în pericol

„Condițiile de angajare a răspunderii civile delictuale pentru animale, la fel ca și în cazul răspunderii pentru lucruri sunt următoarele: prejudiciul, raportul de cauzalitate între comportamentul animalului și prejudiciu, iar lucrul să fie în paza juridică a persoanei a cărei tragere la răspundere se solicită. Culpa sau vinovăția făptuitorului nu este necesară, răspunderea pentru animale fiind o răspundere obiectivă. În ceea ce privește prima condiție, adică prejudiciul, aceasta condiție există, dat fiind că la data de 05.08.2018 reclamantul a fost atacat de un animal sălbatic, urs, pe raza Orașului Băile Tusnad, Județul Harghita, iar în urma atacului a suferit multiple leziuni în zona umerilor, capului și piciorelor”, se arată în sentința Judecătoriei Miercurea Ciuc.

Judecătorul a mai arătat că „viața victimei nu a fost pusă în primejdie, iar victima nu va rămâne cu infirmități sau cu sechele cu caracter estetic permanent”.
„Instanța, luând în considerare numărul zilelor de îngrijire medicală, de 22-24 și apreciind că suferințele morale nu pot fi cuantificate în bani, astfel, daunele morale reprezintă doar o compensare pentru prejudiciile morale suferite, care în același timp nu trebuie să se transforme într-o modalitate de a se îmbogăți fără justa cauză, consideră că o sumă de 24.000 lei reprezintă o despăgubire rezonabilă”, se mai arată în sentința Judecătoriei Miercurea Ciuc, care nu este definitivă, fiind atacată cu apel, la Tribunalul Hargita, unde procesul este pe rol.

Sursa: ziare.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here