Daniel Dragomir, condamnat definitiv la închisoare, a fugit din țară

Foto: INQUAM/Liviu Florin Albei

Fostul locotenent colonel SRI, Daniel Dragomir, a fost condamnat, joi, la 3 ani și 10 luni de închisoare cu executare, sentința Curții de Apel București fiind definitivă. La scurt timp, Poliția a anunțat că l-a căutat pe Dragomir la mai multe adrese dar nu l-a găsit. El ar fi trebuit să se predea la poliție pentru a fi dus la penitenciar, ca să înceapă executarea pedepsei, dar se pare că a părăsit țara, miercuri, cu o zi înainte de pronunțarea sentinței.

„În baza unui mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București au efectuat verificări la mai multe adrese în vederea depistării unui bărbat de 42 de ani, condamnat definitiv.
Având în vedere că cel în cauză nu a fost găsit, se fac demersurile legale pentru a fi dat în urmărire.”

Condamnare a primit și soția lui Daniel Dragomir, Marinela Zoica Dragomir: 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare.

Dragomir a fost acuzat de procurorii DNA că, în perioada în care era ofiţer activ, l-ar fi avertizat pe omul de afaceri libanez Rami Ghaziri că este monitorizat de către Serviciu, prin colegii săi de la Direcţia de securitate economică.

Daniel Dragomir ar fi fost recompensat, arăta DNA, cu o mită de aproape jumătate de milion de euro.

În toamna lui 2019, Daniel Dragomir se lansa într-un atac furibund la adresa fostului ministru al Justiției, Ana Birchall, pe care a acuzat-o că are misiunea de a „mânca din procentele doamnei Dancilă și din șansele domniei sale de a ajunge în turul doi”. Privind retrospectiv, ofensiva din acea perioadă a lui Dragomir împotriva lui Birchall pare să fi avut rădăcini mai adânci decât simple afinități politice. Potrivit unor surse judiciare, documentele obținute, în dosarul fostului ofițer SRI, prin comisia rogatorie instituită de Ministerul Justiției, ar fi cântărit greu în condamnarea la închisoare a lui Daniel Dragomir.

Acesta din urmă a fost și un susținător al SIIJ, secția specială în fruntea căreia Lia Savonea a făcut eforturi colosale pentru a o instala pe Adina Florea, dar fără succes. Într-o scrisoare adresată social-democraților, în contextul căderii Guvernului Dăncilă, Dragomir asocia desființarea SIIJ de către viitorul cabinet liberal cu un soi de revenire la șantajarea judecătorilor. Guvernarea PSD-ALDE a fost acuzată că a ținut la înființarea SIIJ pentru a lua sub control magistrații și fluxul dosarelor instrumentate de procurori.

Ancheta DNA l-a propulsat pe Daniel Dragomir în atenția publică, fostul ofițer SRI ieșit în evidență prin poziționările anti-stat de drept și anti-justiție, în linia celor promovate de Antena 3 și guvernarea PSD-ALDE. A fondat chiar un partid, ROEXIT, care milita pentru ieșirea României din Uniunea Europeană.

A fost pus sub acuzare de către DIICOT și în dosarul Black Cube, a cărui țintă era fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi.

La începutul anului, Daniel Dragomir a pierdut și procesul la Curtea de Justiție a UE, în care acuza Comisia Europeană că a omis să-și îndeplinească obligațiile privind respectarea, de către România, a statului de drept, a independenței justiției și dreptului la un proces echitabil, precum și că a omis să-și îndeplinească obligațiile privind protecția datelor cu caracter personal.

Întregul dosar

În primă instanță, fostul ofiţer SRI fusese condamnat în decembrie 2016, de Tribunalul Bucureşti. Pedeapsa: un an de închisoare cu suspendare, fiind găsit vinovat de săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri, în acelaşi dosar fiind condamnată şi soţia sa, tot la un an de închisoare cu suspendare, potrivit News.ro.

Daniel Dragomir fusese atunci achitat de acuzaţiile de trafic de influenţă, spălare de bani şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, pedeapsa de un an de închisoare cu suspendare fiind stabilită pentru fals în înscrisuri. Aceeaşi pedeapsă a fost primită şi de soţia fostului ofiţer SRI, Zoica Marinela Dragomir, tot pentru acuzaţia de fals în înscrisuri.

Decizia ndin 2016 a Tribunalului Bucureşti a fost dată de judecătorul Mihai Bălănescu.

Procurorii spun că, în perioada octombrie 2012 – octombrie 2013, Dragomir, care îndeplinea funcţia de şef de grupare sectoare informativ-operative în Direcţia Generală de Prevenire şi Combaterea Terorismului din cadrul Serviciului Român de Informaţii, beneficiind de ajutorul soţiei sale, a pretins şi, ulterior, a primit de la omul de afaceri Rami Ghaziri, administrator al Agroli Crevedia, suma totală de 462.567 de euro.

Suma era compusă, potrivit anchetatorilor, din 374.078 euro, bani primiţi într-un cont bancar deschis pe numele altei persoane, 70.575,87 euro reprezentând finanţarea cheltuielilor necesare înfiinţării, dotării şi asigurării funcţionarii unei societăţi comerciale, incluzând şi un autoturism de lux, marca Porsche Cayenne şi 18.000 euro, reprezentând salariul lunar de 8.000 lei, primit de soţia lui Dragomir, Marinela Zoica, în calitate de administrator al firmei nou înfiinţate.

„Sumele de bani menţionate mai sus au fost pretinse şi primite de către inculpatul Dragomir Daniel, pentru a-şi folosi influenţa, prin prisma funcţiei deţinute, asupra unor funcţionari publici, factori de decizie în cadrul Ministerului Finanţelor, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Garda Financiară”, au arătat procurorii DNA.

În sarcina lt. col. (r) Daniel Dragomir s-a mai reţinut că, în perioada octombrie 2012 – 15 februarie 2013, cât şi ulterior, „a folosit datele şi informaţiile având caracter clasificat obţinute în virtutea calităţii de ofiţer al SRI, prin prisma atribuţiilor de serviciu, în mod direct şi în interes personal, în scopul ilicit – propus şi realizat – al obţinerii unor sume de bani şi alte foloase necuvenite şi a permis martorului denunţător accesul la date care se refereau la activitatea infracţională derulată de acesta şi grupul de firme aparţinând acestuia”, a mai arătat DNA în cursul urmăririi penale.

Daniel Dragomir a fost arestat preventiv, în 26 noiembrie 2016, la aproape doi ani de când a fost trimis în judecată după ce ar fi cerut şi primit peste 460.000 de euro de la un om de afaceri pentru a-i proteja afacerile.

El era deja încarcerat într-un alt dosar, instrumentat de DIICOT, fiind acuzat că a pus la cale operaţiunea de spionare a şefei DNA Laura Kovesi şi a familiei sale după ce ar fi angajat firma israeliană Black Cube în acest sens.

Dragomir a fost arestat pe 14 septembrie 2016 în dosarul Black Cube, în care este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la transfer neautorizat de date informatice, instigare la operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice, instigare la fals informatic, în formă continuată şi instigare la violarea secretului corespondenţei.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here