SUA anunţă suspendarea pe termen nelimitat a manevrelor militare cu Georgia

Sursa: Wikipedia

SUA au anunţat vineri că îşi suspendă manevrele militare cu Georgia preconizate pentru sfârşitul lunii iulie, în cadrul unei reevaluări complete a relaţiilor cu această ţară din Caucazul de Sud care se apropie de Rusia, relatează AFP, citată de Agerpres.

Manevrele, denumite „Partener nobil”, urmau să aibă loc în perioada 25 iulie – 6 august, dar au fost „amânate pe termen nelimitat”, a anunţat Pentagonul într-un comunicat de presă, după adoptarea de către Georgia a unei controversate legi privind „influenţa străină”.

SUA au ordonat în mai o reexaminare a întregii lor cooperări cu Georgia şi au anunţat deja sancţiuni vizând zeci de responsabili georgieni din cauza acestei legi.

În speţă, decizia de a amâna aceste manevre „are drept cauză falsele acuzaţii ale guvernului georgian împotriva SUA şi a altor”ţări, afirmă Pentagonul.

Washingtonul asigură astfel că a fost acuzat fals de Tbilisi că ar fi „împins Georgia să deschidă un al doilea front împotriva Rusiei cu scopul de a slăbi presiunea asupra Ucrainei” şi că ar fi participat „la două tentative de lovitură de stat împotriva partidului aflat la putere”.

Pentagonul nu a făcut nicio precizare cu privire la acuzaţiile georgiene şi nici când au fost formulate acestea.

SUA consideră că „nu este momentul potrivit pentru a organiza un exerciţiu militar de mare anvergură în Georgia”, se menţionează în text.

Autorităţile georgiene au promulgat în 3 iunie un text despre „influenţa străină”, inspirat dintr-o lege represivă rusă care a dus la manifestaţii uriaşe la Tbilisi timp de mai multe săptămâni şi la critici vehemente din partea ţărilor occidentale.

Fostă republică sovietică, Georgia este oficial candidată la intrarea în Uniunea Europeană din decembrie 2023 şi aspiră de asemenea să se alăture NATO.

Liderii UE au decis totuşi săptămâna trecută „oprirea” de facto a procesului de aderare în aşteptarea unei schimbări în politica guvernului de la Tbilisi.

Ministerul georgian al Apărării şi-a exprimat regretul în legătură cu decizia Pentagonului de a amâna pe termen nedeterminat exerciţiile militare comune, programate pentru perioada 25 iulie – 6 august, având în vedere „ampla revizuire a relaţiilor” dintre Washington şi ţara caucaziană, potrivit EFE.

Putin insistă pe lângă Orban asupra propunerii sale de pace în Ucraina

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here