SUA: India se va confrunta cu costuri semnificative dacă se va alinia cu Rusia

Principalul consilier economic al președintelui Joe Biden a declarat că administrația a avertizat India să nu se alinieze cu Rusia și că oficialii americani au fost „dezamăgiți” de unele dintre reacțiile New Delhi la invazia Ucrainei, informează Bloomberg.

„Există cu siguranță zone în care am fost dezamăgiți atât de deciziile Chinei, cât și ale Indiei, în contextul invaziei”, a declarat reporterilor directorul Consiliului Economic Național de la Casa Albă, Brian Deese, la un mic dejun găzduit miercuri de Christian Science Monitor. 

SUA au spus Indiei că consecințele unei „alinieri strategice mai explicite” cu Moscova ar fi „semnificative și pe termen lung”, a spus el.

În timp ce SUA, Europa, Australia și Japonia au impus sancțiuni economice asupra Rusiei, ca răspuns la războiul său împotriva Ucrainei, India a căutat să continue importurile de petrol rusesc. 

Reacția New Delhi la invazie complică relația sa cu Washington, unde India este considerată un partener important în contracararea influenței chineze în Asia.

Comentariile lui Deese vin după ce consilierul adjunct pentru securitate națională, Daleep Singh, a călătorit în India săptămâna trecută pentru întâlniri cu oficialii.

„Ceea ce Daleep le-a spus omologilor săi în timpul acestei vizite a fost că nu credem că este în interesul Indiei să accelereze sau să crească importurile de energie rusească și alte mărfuri”, a declarat secretarul de presă Jen Psaki la începutul acestei săptămâni. 

Ministerul Afacerilor Externe al Indiei nu a răspuns la un mesaj care solicită comentarii trimis după programul normal de lucru.

SUA și restul națiunilor din Grupul celor Șapte vor continua să colaboreze cu India și speră că își pot alinia eforturile în cea mai mare măsură posibilă, a declarat miercuri un oficial american într-un briefing pentru reporteri despre noile sancțiuni împotriva Rusiei. India și SUA colaborează intens în domeniul securității alimentare și al energiei globale, a spus oficialul. 

Oficialul a cerut să nu fie identificat ca o condiție a briefing-ului.

Pe lângă căutarea petrolului rusesc, India este cel mai mare cumpărător de arme rusești din lume. Prim-ministrul indian Narendra Modi a rezistat cererilor SUA și Australiei de a reduce relația, insistând că India are nevoie de arme rusești pentru a contracara atât Pakistanul, cât și China și că alternativele sunt prea scumpe, potrivit unor persoane familiarizate cu problema.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here