SUA prezintă nanosateliții prin care încearcă să doboare rachetele hipersonice ale Rusiei

VOX Space Photo

Agenția de Apărare Antirachetă a SUA a lansat doi nanosateliți, care ar putea juca un rol decisiv în viitorul sistem american de apărare împotriva rachetelor, informează Pentagonul. Nanosateliții vor fi dotați cu senzori speciali pentru detectarea, urmărirea și furnizarea de date care să permită interceptarea inclusiv a rachetelor hipsersonice, despre care președintele rus Vladimir Putin declara că nu pot fi interceptate.

Nanosateliții, denumiți Cubesats, au fost lansați pe 30 iunie pe o orbită joasă a Pământului, în cadrul unui test în care Agenția de Apărare Antirachetă a SUA (MDA) verifică, mai întâi pe durata a trei luni, dacă respectivii sateliți funcționează conform parametrilor (își mențin orbita, pot recepționa și emite semnale etc.).

În paralel, MDA dezvoltă și sistemul comunicații și de senzori destinați detectării și urmăririi rachetelor balistice și hipersonice, sistem care va constitui viitoarea „încărcătură” a nanosateliților.

„Întreaga arhitectură a scutului antirachetă presupune o comunicare cât mai eficientă între interceptorii balistici, senzorii și sistemele de comandă și control, care să permită o identificarea, urmărirea și distrugerea cât mai rapidă a rachetelor inamice, înainte ca acestea să-și atingă ținta. Acest lucru va fi posibil cu ajutorul nanosateliților Cubesat”, a declarat Walt Chai, directorul programului pentru senzori al MDA.

Cubesat reprezintă o subcategorie a sateliților de mici dimensiuni (practic, orice satelit care cântărește mai puțin de 300 de kilograme). Un nanosatelit Cubesat poate ajunge la dimensiunea unui cub cu laturile de 10 centimetri și la o masă de circa 1,5 kilograme.

Din punct de vedere al costurilor, un astfel de nanosatelit costă „doar” în jur de 1,3 milioane de dolari, comparativ cu sute de milioane de dolari, în cazul sateliților obișnuiți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here